ANNONS

Nu på lördag tävlar afrobeatsartisten C-Joe i Melodifestivalen med låten “Ahumma”. Det blir historiens första afrobeatsbidrag. Bakom låten står låtskrivaren, samhälls- och kulturentreprenören från Västerås Diana Kambungu, Tony Malm, Michael Didriksson, Palle Hammarlund och Twice ice. 

Dianas resa in i föräldrarskapet började tufft med en son som drabbades av en hjärntumör. Hon utvecklade en inre kraft när hon insåg att hon kunde komma långt med kunskap och nätverk. Att ha egna barn fick henne att tänka mycket på deras plats i samhället.

Hennes motto har alltid varit hjälp till självhjälp. Att be om hjälp för att kunna göra det man älskar. Att man tror på sig själv och vågar lära sig att lita på andra duktiga som kan hjälpa en på rätt spår. Som C-Joe som nu får chansen att tävla i Melodifestivalen med sitt afrobeatsbidrag och hon som blev bryggan emellan.

Africanent.se har pratat med Diana som taggad inför lördagens tävling.
Berätta om låten Ahumma…

– C-Joes låt “Ahumma” är inspirerad av meditationsordet “Ahumm”. I Sierra Leone använder man ordet mycket. Det är ett hummande ljud som spridder positiv energi inom gruppen. Låten handlar om att allt som skinner därute är inte guld och man ska inte låta sig bli påverkad av yttre negativa energier. Man ska hitta lugn och ro i sig själv.

För mig är ”Ahumma” också en symbol för flera duktiga människor går ihop, och gör skillnad för en artist som C-Joe.

Hur ser skrivande processen ut för dig? Vilka artister inspirerar dig?

– För mig är det alltid först upplägget av ett beat och hur melodin talar till mig. Därefter kommer texten av sig själv! På något konstigt sätt kan det börja med refrängen som kommer till hjärnan eller ett ord som fastnar på grund av beatet osv.

Sen som sagt är man aldrig själv, om man fastnar kan man ju alltid be om hjälp från andra duktiga skapare.

Hur startade din musikkarriär? 

– Min resa började 2013, när jag träffade en inspirerande musiker. Han pratade om hur svårt det är för artister att komma in på olika musikutbildningar och träffa rätt personer i musikbranschen. Samtidigt föddes min passion för genren afrobeats. Med entusiasm tog jag med mig all kunskap och hittade mitt sätt att jobba med detta.

Sen dess har jag jobbat med musik och event i både Uganda och med ungdomar runt om i Västerås, Stockholm och Västmanland.

Jag har alltid haft ett envist mind set. Många gånger behöver alla artister hjälp för att  synas eller åtminstone få sin röst hörd. Jag vill vara den som skapar en plattform och samarbeta med andra aktörer för att hjälpa artister.

Hur laddar du inför lördag?

– Jag har fokuserat mycket på att processa alla känslor, vara i nuet – 2024 är året där är mitt namn Diana Kambugu deltar i Sverige största folkfest tillsammans med C-JOE!

Hela teamet som är amazing! Är så stolt över att flera av oss som är uppvuxna i Sverige älskar afrobeats, vi kan vara en del av Sveriges största folkfest. Längtar redan till nästa års Melodifestival! Så nyfiken på vad jag kan koka ihop.

Jag ser även fram emot att sitta med mina kollegor C-Joe, Tony Malm, Michael Didriksson, Palle Hammarlund och Twice ice i green room.

Se Melodifestivalen 2024: Deltävling 2 kl. 20.00 i SVT1 och SVT Play.
/Africanent.se
ANNONS