ANNONS

I en tid av hög inflation är CinemAfricas filmfestival tillbaka för att leverera afrikansk kvalitetsfilm till svenska folket och den afrikanska diasporan i Sverige. Ett biobesök är ett tillfälle att ta en genuin paus från vår oroliga värld. Men hur lockar man publiken i dessa tider? Africanent.se har pratat med CinemAfricas festivalchef Mam Foon som svarar på frågor om årets festival.

Följ @cinemafricaswe

Vad kan vi förvänta oss av årets festivalprogram? Är det något som sticker ut?


– Firandet av CinemAfrica, att vi fyller hela 25 år så klart! Det gör vi bland annat med flera Sverigepremiärer, som Parsley och Bravo Burkina! exempelvis. Vi kommer även att blicka tillbaka och visa retrospektiva filmer, favoriter från tidigare festivaler. I år har även försökt bredda festivalen med temat storytelling. Hur berättas historier i olika konstformer och hur fångar de vår samtid. Vi uppmärksammar svarta kvinnors samhistoria med bland annat Call Nina och The myth of the black woman. Sedan delar vi, för första gången, ut ett hederspris som går till två ikoner inom afrosvensk kultur som möjliggjort nyanserade berättelser som rör den afrikanska diasporan. Hela festivalen avslutas med en stor fest där Dj Karri från Sydafrika bjuder på den senaste amapiano musiken tillsammans med Sveriges egna stjärnskott DJ Mike Yangstar och DJ Sister Justice

Foto CinemAfrica – Call Nina


Grattis till 25-års jubileet! Med tanke på det svåra ekonomiska läget, hur fortsätter man att leverera kvalitetsfilm? Hur lockar man publiken (som har mindre i plånboken)?


– I år kommer vi att visa 25 filmer, passande nog. Tidigare år har det varit runt 40 olika filmer. Vår programgrupp har jobbat väldigt hårt med urvalet av filmer så att alla kan hitta något de gillar, dessutom arrangerar vi eftersamtal i samband med flera visningar. Filmerna vi visar är skapade av några av de mest intressanta filmskaparna just nu, så vi håller tummarna att publiken tycker det är värt att lägga pengarna på riktigt bra film även i dessa tider. 

Vilken är din favoritfilm i årets program? 


– Så svårt att välja, men jag vill lyfta vår öppningsfilm Bravo Burkina! Den är gjord av storyteller och designern Walé Oyéjidé och är en poetisk berättelse om en pojke från Burkina Faso som flyr sin by och migrerar till Italien. Plågad av minnen från sina hemresor han gjort genom tiden i hopp om att återfå allt han har förlorat. 

Foto CinemAfrica – Film: Bravo Burkina!

Den 20 oktober inleds festivalen med en invigningskväll på Skandia i Stockholm. Den 28 oktober anordnas avslutningsfesten på Kollektivet Livet Bar & Scen/Stadsgårdsterminalen.

Läs om filmestivalens program här

Foto: Mam Foon, CinemAfricas festivalchef. Fotograf: Kajsa Lorentzon

/Africanent.se

ANNONS