ANNONS


CinemAfrica går av stapeln den 20 oktober, i år firar festivalen 25 år. Detta firas med 25 olika filmer som visas mellan den 20 och 29 oktober. Livsöden, kärlek och familjerelation blandas i programmet som sätter berättandet i fokus och ger nya perspektiv på afrikansk kultur. Det blir alltifrån Sverigepremiärer till publikfavoriter från det kvartssekel som gått.


Årets upplaga av CinemAfrica bjuder på ett fullspäckat program med dramafilmer, kortfilmer och dokumentärer av filmskapare från den från den afrikanska kontinenten och diasporan. Förutom film kommer det även att anordnas samtal med regissörer och medverkande, samt att festivalen för första gången delar ut ett hederspris.

Flera av filmerna får Sverigepremiär under festivalen. Där bland öppningsfilmen Bravo, Burkina! av Walé Oyéjidé som ger ett nytt perspektiv på immigration där ett helt livsöde står i fokus med upp och nergångar, drömmar och tillbakablickar till ett tidigare liv i ett annat land. Även filmen Parsley av José Maria Cabral får Sverigepremiär under festivalen.

CinemAfrica Filmfestival: Bravo Burkina


– Med årets program vill vi visa en bredd av olika berättelser, men som alla på något sätt lyfter universella ämnen och känslor. Där fokus är på relationer och livsöden som vi alla kan känna igen oss i. Vår bild av Afrika präglas till stor del av alla negativa händelser som det rapporteras om i nyheterna. Med årets program vill vi ge nya perspektiv på Afrika och var afrikansk kultur är, säger Meryem Saadi, CinemAfricas programgrupp.

Familjerelationer står i centrum No Simple Way Home av Akuol de Mabior där en mor och hennes döttrar återvänder till Sydsudan efter ett liv i exil. Modern försöker skydda den avlidne faderns vision medan döttrarna kämpar med vad det innebär att kalla Sydsudan för hemma. Bland årets dokumentärer finns bland annat Xaraasi Xanne av Raphaël Grisey och Bouba Touré där publiken får följa ett jordbrukskooperativ längs en slingrande väg som tar oss genom de ekologiska utmaningarna och konflikterna på den afrikanska kontinenten från 1970-talet till nutid.

Under årets festival kommer det även visas kortfilmer från svenska ”up and coming”-regissörer, bland annat At war av Suheib Saleh samt I think of silences when I think of you av Jonelle Twum. För att fira festivalens 25 år kommer även fem retrospektiva filmer att visas, några av höjdpunkterna från tidigare festivaler. Bland annat Call Nina – en film om Josette Bushell-Mingo av Lamin Daniel Jadama.

Årets upplaga av CinemAfrica pågår mellan den 20 och 29 oktober. Invigningen äger rum på biografen Skandia i Stockholm, efter det kommer Bio Rio vara festivalens främsta spelplats.

Läs även CinemAfricas Filmfestival är tillbaka!

/Africanent.se

ANNONS