Kulturhuset och Öppna Kanalen möts i konstnären och filmregissören Salad Hilowles nya utställning Publikt. Utställningen, som visas i Galleri 3 med start den 19 november, tar avstamp i mötesplatsen vid Sergels Torg genom arkitekturen, det konstnärliga utbudet och historiken i huset. I samtal och rundvandringar med Peter Celsings kompanjon, arkitekten Per Ahrbom, har Salad Hilowle låtit det ursprungliga syftet med Kulturhuset vägleda utställningen. Publikt ger också en bild av Salad Hilowles uppmärksammade utforskande av afrosvenskar i kultur- och konsthistorien. Den här gången med inspiration av Öppna Kanalen och den offentliga bilden av afrosvenskar från 1990-talet fram till idag.

I sin nya platsspecifika utställning Publikt undersöker Salad Hilowle begreppet publikt utifrån dess olika betydelser, vad som är öppet för alla och vad som upplevs som revir. I sin research om Peter Celsings prisade glashus, som öppnade upp för nya kulturbegrepp och möjligheter 1974, har Hilowle lärt känna arkitekturen, läsesalongen, konsten, teatern och arkiven. Något som också kommer att upplevas i utställningen. Skulpturen ”jakttornet” blir till exempel betydande i frågan om vad som är tillgängligt och för vem samtidigt som en videoinstallation ger en inblick i den offentliga porträtteringen av afrosvenskar i Sverige.

Att utställningen visas i två akter är en hommage till teatern i huset. Akt 1 öppnar 19 november. Akt 2 öppnar den 2 december.

Om Salad Hilowle

Salad Hilowle har en masterexamen i fri konst från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hans senaste utställning Vanus Labor visades i februari 2021 på Konstakademien. Tidigare utställningar inkluderar Home is where the Heart is Part II på Österängens Konsthall samt Brev till Sverige (som även visats på SVT) på Tierps Konsthall. Salad Hilowle står bakom flera ”soffvisningar” på Moderna Muséet och har uppmärksammat för hur han speglar samtiden med historiska referenser och återkommande teman kring revir, gränser och skillnader i dagens samhälle. Salad Hilowle är född 1986 i Mogadishu, Somalia och uppvuxen i Gävle.

Utställningen pågår 19 november 2021 – 16 januari 2022.

Läs även Afrosvenskar inom konsten

/Africanent.se