ANNONS


Den 26 oktober invigs konstfestivalen Southnord x Kulturhuset. Kärnan är grupputställningen The Threshold is a Prism där måleri, skulptur, fotografi, video och ljudverk av ett 20-tal konstnärer presenteras. I hela Kulturhuset arrangeras filmvisningar, workshops, performances, sagoberättande och samtal. Gemensamt för alla som medverkar är att de har en afrikansk anknytning och att de verkar i Norden. Southnord x Kulturhuset blir starten för en konsttriennal som kommer att äga rum i de olika nordiska huvudstäderna.


Jeannette Ehlers (DK/TT), Rafiki (CD/NO), Diana Agunbiade-Kolawole (NG/UK/SE), Sasha Huber (HT/CH/FI) och Dyami Rafn Andrews (US/IS) är några av konstnärerna som medverkar. Flera av verken i utställningen har aldrig tidigare visats i Sverige.


– Det kommer bli en festivalkänsla som gör att du inte vill gå härifrån med något för alla. I en allt mer polariserad värld finns ett behov av att berätta nyanserade historier ur olika perspektiv. Jag vill göra plats för de åtskilliga konstnärliga uttryck som den afronordiska
upplevelsen ger upphov till, säger gästcuratorn Marcia Harvey Isaksson. Utställningen pågår till januari och under vissa utvalda helger finns det ett fullspäckat program med aktiviteter. Några exempel är Sofa chats med konstnärer, miniseminarium om svart historia i Norden i samarbete med Etnografiska museet, arkivinsamling med Black Archives Sweden och filmvisningar med Cinemafrica.


– Det här är konst som vi är glada att fler får möjlighet att uppleva. Kulturhuset är en plats som ska erbjuda starka konstupplevelser, chanser att möta fler konstnärskap och uttryck samt skapa utrymme både för den etablerade och ännu oetablerade kulturen, säger Linda Beijer, kulturchef på Kulturhuset Stadsteatern.

SOUTHNORD X KULTURHUSET
26 oktober – 14 januari 2024
Galleri 3: The Threshold is a Prism

Plats: Kulturhuset Stadsteatern – Sergels torg i Stockholm.

Foto: Rafiki “Only the fool fights the sun”

/Africanent.se

ANNONS