ANNONS

Stockholmsbaserade haute couture designern Louise Xin visar upp ny design filmad i Demokratiska Republiken Kongo.

Samarbetet mellan Louise Xin och självlärda fotografen Kunta började när han planerade att resa till sitt hemland DR Kongo tillsammans med flickvännen och modellen Yoza som öppnat Louise haute couture visning i Stockholm. Ett samtal mellan de båda vännerna ledde till en sista minuten resa för Louise som åkte med paret till Kongo.

Hållbarhet, mångfald och mänskliga rättigheter står i centrum för Louise Xins arbete. Resan till Kongo blev en ögonöppnande resa, på plats upptäcke hon lokalbefolkningens klänningar i vackra färgglada tyger. Tidigare har Louise köpt afrikanska wax print tyger av en kvinna i Sverige som delat passionerade berättelser om tygerna. Bland annat sorgen över de lokala fabrikerna i Afrika som slagits ut av kinesiska företag som producerar och erbjuder billigare tyger av sämre kvalité.

I Kongo bestämde sig Louise att stötta och bevara det fantastiska hantverket i sin design. På så sätt föddes intresset för de afrikanska tygerna. Traditioner och kultur har alltid varit en stor inspiration i hennes design, hon sätter ett stort värde i mångfalden av traditionella hantverk och designhistoria från olika kulturer.

Nu planeras ett större projekt i Afrika som kommer att avslöjas i slutet av 2022.

Louise Xin är en prisad modedesigner som 2021 ägnade sin debutvisning att uppmärksamma mänskliga rättigheter och modernt slaveri. Visningen blev viral och uppmärksammades utanför Sverige.

Fotografen King Kunta har samarbetet med klädföretag, författare och artister.

Låten som spelas inlägget heter ”Congo avenir” av kongolesen och rumbaikonen Tabu Ley Rochereau. Se inlägget här!


Foto: designer Louise Xin Fotograf King Kunta

/Africanent.se

ANNONS