Ikväll var det äntligen dags att prisa dem mest uppmärksammade artister, musiker och kreatörer i 23 kategorier. Under 2020 tog Grammisgalan tillbaka den efterlängtade kategorin Årets soul och r’n’b. Kvällens vinnare i kategorin blev Zikai. Artisten och låtskrivaren Zikai har rötter i Elfenbenskusten och Sverige. Hon är inte ett helt okänt namn i musikvärlden. Hon skriver med artister som Zara Larsson, Tayla Parx (Ariana Grande) och Janice samt arbetar med producenter som Grammy-vinnande GRADES (H.E.R, NAO, Khalid), Fwdslxsh (6lack) och Levi Lennox (Zayn Malik, Liam Payne).

Årets hiphop gick till rapparen Yasin för albumet 98.01.11 & More to life. Yasin har sedan början av året suttit häktad. I mars 2021 hade Yasin närmare 1 000 000 lyssnare i månaden, och hans största hitlåt Trakten min hade spelats över 24 miljoner gånger på Spotify. Tidigare i år prisades artisten på P3 Guld, något som har kritiserats hårt från allmänheten, media och politiker.

Ett urval av kvällens vinnare:
Årets soul/R’n’B – Zikai – Make you mine
Årets Hiphop Yasin – 98.01.11 & More to life
Årets låt, Årets artist Viktor Leksell – Svag
Årets nykomling – Mona Masrour
Årets alternativa pop, Årets kompositör och Årets pop, Årets textförfattare – Anna Diaz
Årets producent Oscar Holter & Martin Sandberg


Zikai – foto Maximilian Borovic

Yasin

Läs även Grammisgalan flyttas fram till 2021

/Africanent.se