Regissören och skådespelaren Josette Bushell-Mingo får medalj av kungen för betydande insatser för svensk scenkonst. Kungen har beslutat om medaljförläningar för H.M. Konungens medalj och medaljen Litteris et Artibus. I ett pressmeddelande skriver Kungahuset att Josette tilldelas 8.e storleken i Serafimerordens band.

Bland dem som tilldelas medalj finns även verkställande direktören och konstnärlig ledare Fransesca Quartey
för betydande insatser inom svensk scenkonst.

H.M. Konungens medalj, tidigare kallad Hovmedaljen, från 1800-talets förra hälft förlänas för särskilda förtjänster. Litteris et Artibus instiftades 1853 av kronprins Carl (XV). Litteris et Artibus är latin och betyder vetenskap och konst. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Josette Bushell-Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bl.a. arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire – for Services to the Arts. 2016 regisserade hon En druva i solen av Lorraine Hansberry på Riksteatern, som hyllades i svensk och internationell press. Som skådespelare har Bushell-Mingo turnerat med enmansföreställningen Nina – A story about me and Nina Simone som hade urpremiär på Unity Theatre i Liverpool 2016. Mellan åren 2005 till 2018 var hon konstnärlig ledare för Tyst Teater. Senaset åren har hon varit prefekt för skådespeleri och mim på Stockholms Konstnärliga Högskola. 2018 tilldelades hon Ganneviksstipendiet och Expressens Kulturpris Teaterpriset. 2018 startade hon teaterkompaniet The National Black Theatre of Sweden – En konstnärlig plattform för att uppmärksamma och hylla scenkonst och kultur från den afrikanska kontinenten. 2019 spelades den första föreställningen på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby, den sydafrikanske klassikern Woza Albert!


Josette Bushell-Mingo med skådespelaren Richard Sseruwagi och skådespelaren och sångerskan Aurelia Dey i samband med premiären av Woza Albert!

/Africanent.se