ANNONS

En Svart Flickas Handbok består av författarens egna erfarenheter, minnen och råd. Det första kapitlet följs utav ett stort garnnystan av antologier från mer än trettio svarta flickor & kvinnor samt en ledande stjärna på en blå himmel, Liban Abdule.

Tillsammans pekar de svarta flickor i rätt riktning igenom ett fält av blågula landminor i Sverige. Detta genom att stärka självbilden hos den målgrupp som länge saknat sann representation. Bokens kapitel utöver det första, är döpta efter författarens egna systrar, Isatou, Sannu och Awa som är pelarna till det systerskap författaren formats utav.

Likt hur författarens moder delade upp hennes afro som barn och kammade igenom det, gör Jobe detsamma för svarta läsare som vill få sitt hår flätat. Boken innehåller både texter som får hårbottnen att ömma och de texter som läker de blåmärken samhället påstått att svarta barn och inte minst svarta kvinnor är immuna emot.

Slutligen plockar Jobe upp stafett pinnen där Frantz Fanons bok Svart hud, vita masker lämnat den. Mållinjen passerar hon genom att tömma burken på blekningskräm och uppmuntra svarta kvinnor som världen profiterar på, att ta av den vita masken och älska den svarta huden. Vilket gör denna bok till en historisk brytningspunkt som byter diskursen för hur svarta människor tidigare skrivits om.

Boken finns på Bokus bokhandel.

/Africanent.se

ANNONS