Africanent.se möter entreprenören och Haute Couture designern Sonja Andersson med ursprung från Angola bosatt i Järfälla kommun sedan flera år tillbaka. På ett café i Stockholm får vi en stund med en driven och energisk kvinna som tog en paus från juridik böckerna för att ägna sig åt sitt första passion – Haute Couture!

Hur började din resa?

-Så länge jag minns, kunde jag sitta som liten flicka och iaktta min mamma som är utbildad designer och skräddare när hon jobbade på sina bröllopsklänningar. Meter av tyg flödade i ateljén. Hon brukade komma fram till mig och gav mig en bit tyg, “här Sonja, lek med tyget”! Jag fick sitta där, känna, experimentera och så småningom började jag sy åt mina dockor. Att vara i den miljön var det bästa jag visste!

Vad inspirerar dig som designer?

-Det jag värderar väldigt mycket är att vara för mig själv, sitta på ett café och titta ut, ta in färger på byggnader, ta in färger på människor som går förbi, när bitarna faller på plats börjar jag skapa i mitt huvud.

Kvinnor inspirerar mig, kvinnans former, speciellt baksidan av kvinnokroppen, den fascinerar mig väldigt mycket! Framsidan talar för sig själv tycker jag, bröst är synliga, ansiktet har karaktär…Men baksidan kan försvinna lite då den inte har samma självklara möjlighet att synas, där börjar min fascination, att skapa något som framhäver.

Hur ser din kreativa process ut när du skapar?

-Ibland börjar processen i sömnen tror det eller ej, jag kan vakna av en viss design, en viss idé, lägga till, ta bort, jag bygger upp det i huvudet. Jag så blir ivrig och vill inte sova! Det första jag gör på morgonen är att skissa ner det, sen slänger jag allt på skrivbordet och börjar bearbeta idéen.

Vad utmärker din design?

Min nisch är Haute Couture, min favorit designer är fransmannen Stephan Rolland, för mig är design konst, han gör konst. Jag använder enkla material och stilren design med en afrikansk extravagans. Enkelt som väcker uppmärksamhet.

Vem är din drömkund?

Kronprinsessan Victoria, Lady Gaga och Rihanna!

Foto: Linda Brolin, Modell: Rebecca Wallsén

Vart kan man köpa dina plagg?

https://www.sonjaandersson.com/

Var ser du dig själv och ditt varumärke om 10 år?

-I människors hjärtan när det kommer till min design, att varumärket är etablerat i Sverige. Sen skulle jag vilja göra varumärket till ett internationellt varumärke.

Namn: Sonja Andersson

Ålder: 44 år

Familj: 2 vuxna barn

Bor: Järfälla

Facebook – Sonja Andersson

Instagram – @sonjandersson

/Africanent.se

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here