ANNONS

I den här tankeväckande dokumentären analyserar forskare, aktivister och politiker kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser.

Det 13:e tilläget (originaltitel:13th) är en amerikansk dokumentärfilm från 2016 i regi av Ava Duvernay. Titeln är en referens till det 13:e tillägget i USA:s konstitution, som förbjöd slaveri i USA efter amerikanska inbördeskriget, med undantag för fångar som dömts till domstol till straffarbete.

Filmen undersöker kriminaliseringen av afroamerikaner och ökningen av antalet intagna i USA:s fängelser, samt historiska kopplingar till tiden innan och efter slaveriet förbjöds, i och med det 13:e tilläget i konstitutionen. Ava DuVernay granskar filmen på det sättet en medveten rasism, med ursprung från slaveriet.

Ava Duvernay har även regisserat och producerat Netflix mest sedda miniserie “When they see us“. En dramatisering av 5 afroamerikanska tonårskillar som döms för våldtäkt på en vit kvinna, Central Park i New York. För 30 år sedan, i april 1989, våldtogs och misshandlades en ung joggare brutalt i New Yorks Central Park. Fem tonårskillar dömdes för dådet, med hjälp av tveksamma förhörsmetoder men helt utan fysiska bevis, och en viss fastighetsmagnat som numera är president köpte helsidesannonser för att kräva återinförande av dödsstraffet i New York.

Först 2002 upphävdes domarna, sedan den verkliga våldtäktsmannen erkänt och bundits till brottet genom DNA.

13:e tillägget (originaltitel 13:th)

Netflix

Tid 1:40

Ålder 16+

Regi Ava Duvernay

Filmen var nominerad till Bästa dokumentär vid Oscarsgalan 2017

Se trailern här!

Ava Duvernay

View this post on Instagram

For my Pops. xo

A post shared by Ava DuVernay (@ava) on

/Africanent.se

ANNONS