Kongokrisen: Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld

ANNONS

Den 25 december har biofilmen Hammarskjöld premiär. Filmen handlar om FN:s före detta generalsekretare, Mikael Persbrandt spelar huvudrollen.

Dag Hammarskjöld är främst känd för att han från 1953 fram till sin död verkade som FN:s generalsekreterare. Han avled på sin post när det flygplan han färdades i störtade i djungeln september 1961. Även om det fanns teorier om att planet skulle ha skjutits ned genast uppstod, fastslog tidiga utredningar att kraschen varit en olycka. Senare försök att klargöra svenskens öde har dock fått fram uppgifter som pekar mot att olyckan egentligen var ett mord.

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo (nuvarande Demokratiska Republiken Kongo). Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

Filmen är regisserad av Per Fly, i rollerna ser vi Mikael Persbrandt spela Dag HammarsköldFrancis Chouler, Cian BarryHakeem Kae-KazimColin SalmonSara SouliéRichard BrakeThure Lindhardt.

Filmen visas på samtliga biografer i Sverige.

/Africanent.se

ANNONS