Igår hyllades Sveriges artistelit på Grammisgalan. Afroblues & afrobeatmusikern Ebo Krdum prisades kategorin “Årets folkmusik” för albumet “Diversity”, Snoh Aalegra “Årets Soul/RnB” – ”Temporary highs in the violet skies” och Asme “Årets hiphop” – ”Tusen flows” och Jaqe “Årets textförfattare”. Benjamin Ingrosso blev årets artist och Miriam Bryant prisas för årets album. Galan sändes i TV4 Play och hölls i Annexet i Stockholm och programleddes av Amie Bramme Sey och Sofia Dalén.

Under 2021 spelade Ebo Krdum live på Fasching och Selam Sessions, debutalbumet “Diversity” prisades på Manifestgalan.

Ebo Krdum är en sudanesisk-svensk självlärd sångare, gitarrist, artist, skådespelare och aktivist. Han skapar samtida politisk afroblues & afrobeatmusik med rötter i flera musiktraditioner runt om i området söder om Sahara (i sina nuvarande projekt. Ebo sjunger på många olika språk och hans texter innehåller mestadels ämnen som rättvisa, fred, frihet, jämlikhet, mångfald, revolution och frihet.

När Ebo bara var sex år gammal upptäckte han att han kunde sjunga och trumma med bara händerna och han började underhålla folk i sin by, där han ibland fick betalt med en liten slant eller godis. Vid tretton års ålder byggde han sin egen gitarr och lärde sig spela genom sin fars radio och den enda svartvita TV:n i byn, där han fick höra artister som Ali Farka Touré och Boubacar Traoré. Senare i livet lärde Ebo sig också spela andra instrument som Gojo, Ngoni, Oud, Tamboor, trummor, klaviatur och träflöjt.

När kriget startade i Darfur 2003 blev Ebo en viktig röst för den fredliga revolutionen mot den korrupta och våldsamma regimen. Förutom sitt musikaliska deltagande i situationen var han också aktiv i en enorm aktivism för oppositionen som syftade till att störta diktaturen i Sudan, vilket också var anledningen till att han tvingades fly landet. Ebo är nu baserad i Stockholm, Sverige, där han har etablerat sig som en av de mest framstående världsmusikakterna på musikscenen. Här i Sverige har han även startat ett eget band i slutet av 2017, sammansatt av 7-sju musiker.

/Africanent.se