ANNONS

Artisten och författaren Jason Diakité, känd under artistnamnet Timbuktu, och Martina Kessel, professor i historia vid universitetet i Bielefeld, utses till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet.

Jason Diakité har varit verksam som artist under namnet Timbuktu sedan början av 1990-talet. Han utses till hedersdoktor för sitt innovativa författarskap och mångsidiga konstnärskap, som fångar upp och reflekterar kring väsentliga aspekter av humanistisk tanke och forskning.

Diakité är en av Sveriges mest hyllade artister. Han slog igenom som samhällsengagerad hiphoplyriker, och har genom sin karriär ledigt rört sig mellan musik, poesi och litteratur. Från begynnelsen har hans texter, författade och framförda på lundensisk skånska, haft en central plats i hans konstnärskap. Han är en språkdomptör av rang, och har genom sina på samma gång lekfulla och skickligt skarpa texter visat hur skånskan med självklarhet kan vara ett litterärt och lyriskt språk. Diakités lekfulla blandning av ord och fraser från olika sfärer och stilar visar på en stor språklig kompetens och lyhördhet.

“Jason Diakité har länge varit en central person i Lunds och Sveriges kulturliv, och hans engagemang i samhällsdebatten är inspirerande”, säger professor Barbara Törnquist-Plewa, dekanus för Humanistiska fakulteten vid Lunds universitet. “Genom sina kvalificerade och pålästa reflektioner, på prosa och på vers, levererade med humor och lyrisk virtuositet, får han oss att reflektera över hur identiteter och sociala roller produceras och reproduceras i en modern värld.”

Foto: Jason Diakité/Instagram

/Africanent.se

ANNONS