Malmöbaserade företaget Akụkọ lanserar en ny modekollektion i bambu som lyfter det bortglömda västafrikanska skriftspråket Nsibidi. Kollektionen kommer bland annat att säljas på nätshopping plattformen Zalando.

I den nya kollektionen Nsibidi, som är helt gjord i miljövänlig och silkesmjuk bambutextil, tar företaget steget från enbart strumpor till att skapa könsneutrala underkläder. Produkterna kommer att säljas online, i butiker samt på nätshopping plattformen Zalando. Nu på lördag kommer man kunna köpa utvalda produkter på en smyglansering som är öppen för allmänheten på Beyond Us i Malmö.

Kollektionen berättar historien om skriftspråket Nsibidi – ett skrivsystem som fanns i Västafrika i det som är nuvarande östra Nigeria/västra Kamerun så långt bak som på 500-talet, hundratals år före koloniseringen av Afrika. Nsibidi användes för dokumentation i rättsinstanser, som allmän kommunikation och som utsmyckning på väggar, metallföremål och tyger. Kolonialstyret såg till att språket och kulturen demoniserades och trängdes undan och ersattes av kristet och västerländskt språkbruk och utbildning. Idag är det få som känner till språkets existens.

– Det är smärtsamt att tänka på att så stora delar av vår kultur utplånades helt. Vi pratar om att det afrikanska historieberättandet är muntligt, att det inte finns dokumenterat. Det är fel – våra förfäder skrev, och Nsibidi är bara ett av många exempel på det. Akụkọ vill hylla afrikansk och svart kultur, vårat bidrag till världen och de samhällen vi lever i.

Nsibidi inspirerade även Wakandas skrivsystem i succéfilmen Black Panther. Namnet Akụkọ betyder storytelling och kunskap spridande är en av grundpelarna i varumärkets affärsidé och vision:

– Berättelserna om Afrika har alltför länge berättats av andra än oss själva. Det har skapat en bild vi inte känner igen oss i, och den blir vi speglade mot när vi befinner oss här. Det är dags att vi använder våra egna röster och själva berättar våra historier och tillsammans målar en mer komplett bild av oss och av den mångfacetterade kontinent som Afrika är, säger Akukos grundare Prosper Emegoakor.

Smyglansering & modevisning:
Lördag 28/8 kl. 14-17 (modevisning kl. 15)
Beyond Us, Södra Vallgatan 5, Malmö
Evenemanget är öppet för allmänheten.

Obs! Evenemanget är inställt.

Artikeln uppdaterades den 27/8


/Africanent.se