Den 2 april har dokumentären ‘Afrobeats: The Backstory’ premiär på streamingplattformen Boomplay. Dokumentären är producerad av nigerianska filmproducenten Ayo Shonaiya.

52-årige Ayo Shonaiya har under sin karriär haft en betydande roll för dagens afrobeatsartister. Han har jobbat som manager för bland annat D’Banj, musikproducenten Don Dazzy som idag driver Mavin Records, skivbolaget som huserat afrobeatsartister som slagit igenom internationellt, rapparen Muna, Elde The Don och Akon.

Dokumentären tar upp afrobeatsmusikens ursprung, genrens genombrott och hur genren kom att bli Afrikas största musikexport. Dokumentären gästas av musikproducenter, afrobeatsartister som berättar hur allt började, och vad vi kan förvänta oss från genren i framtiden.

‘Afrobeats: The Backstory’ släpps i en tid där afrobeatsmusiken är global och mainstream. Den 14 mars 2021 prisades Burna Boys album ”Twice as Tall” med en Grammy i kategorin ”Best global album”, Wizkid vann kategorin ”Best music video” för ”Brown Skin Girl” tillsammans med Beyoncé. Legendaren och afro beat musikens fader Fela Kuti har blivit nominerad till Rock’n’roll Hall of Fame, första nomineringen av en afrikansk artist.

Afro beat (utan s) musikens fader är Fela Kuti. Musikgenren växte fram under större delen av 1960-talet och in på det tidiga 1970-talet i Nigeria. Musikaliskt kan genren beskrivas som en fusion av västafrikansk och afro-amerikansk musik. En kombination av jazz, funk, highlife och jaiva.

Afrobeats är populärmusik från västafrika och den afrikanska diasporan, musikgenren utvecklades på 2000 – 2010-talet. Musiken har sina rötter i Nigeria, Ghana och Storbritannien. Genren är en variation av västafrikanskt sound, hiphop, r’n’b, dansmusik, afrofusion och afropop.

Boomplay Music är en media streaming- och nedladdningstjänst utvecklad av Transsnet Music Limited. Tjänsten lanserades först i Nigeria 2015 av TECNO Mobile, Transsion Holdings.

Se trailern här!

Afrobeats: The Backstory | Officiel Trailer

www.youtube.com

Intervju med filmproducenten

/Africanent.se