ANNONS

Serie: Small Axe

Sir Steven Rodney McQueen första tv-projekt Small Axe är baserad på verkliga händelser i den västindiska gemenskapen i London. Serien behandlar händelser som ägt rum mellan 1969 och 1982 och hyllar mod och sammanhållning.

Första avsnittet med titeln Mangrove berättar den sanna historien om Frank Crichlow vars västindiska restaurang i Notting Hill drog till sig boende i området, aktivister, intellektuella från hela London och artister. Under en tidsperiod när rasdiskrimineringen är uppenbar blir Crichlow och hans drogfria restaurang en utgångspunkt för polisens räder. 1970 bestämmer sig Frank Crichlow och hans vänner för att göra en fredlig protest, men blir mötta av polisens aggressioner. Resultatet blir att nio män och kvinnor, inklusive Frank Crichlow, Altheia Jones-LeCointe, ledaren för den brittiska grenen av Black Panter-rörelsen, och aktivisten Darcus Howe felaktigt arresterade och åtalade för upplopp och slagsmål. En mycket omskriven rättegång följer.

Steve McQueen (f 1969) är brittisk filmskapare och videoartist. Han regisserade och producerade 12 Years a Slave 2013 som fick en Oscar för Bästa film och skrev manus och regisserade filmen Hunger 2008, en film om den irländska hungerstrejken 1981. Steve McQueen har också vunnit Turner Prize, för sin videokonst.

Se serien här på SVT Play.

Originaltitel: Small Axe
Produktionsland: Storbritannien
Produktionsbolag: BBC
Brittisk premiär: november 2020 
Manus: Steve McQueen
Regi: Steve McQueen

I rollerna: Letitia WrightShaun ParkesRochenda SandallMalachi Kirby m.fl.

Se trailern här!

/Africanent.se

ANNONS