ANNONS

Västeråsbaserade Rashy K– Rashid Kibirge är en artist och producent med rötter i Uganda. Sedan 2009 har han släppt flera projekt bland annat, mixtapes, musikvideos och låtar under den egna labeln Rush Gang Affiliates. 2020 släppte han afrobeats Ep:n Celebration.

Under flera års tid har speltillverkaren 2K Sports låtit hiphop, R&B, trap, afrobeats höras i basketspelet “NBA 2K”-serien. Nyligen adderades Rashy K till soundtracket på ”NBA 2K21”, efter att ha blivit kontaktad av 2K Sports under hösten 2020.

Africanent.se har intervjuat Rashy K!

Du har en bakgrund som rappare, och nu på senare tid har du satsat på afrobeats, berätta om ditt genombrott i Uganda.

– Jag blev inspirerad av artisten Young Mulo från Uganda, som var på besök i Sverige. Han pratade med mig, berättade att jag kunde tjäna mycket mer pengar i Uganda, att göra musik i hemlandet kunde ta mig till nästa nivå, han sa att jag skulle trivas bättre där.

Vi gjorde en låt tillsammans som blev stor i Uganda. Jag åkte dit och spelade in en musikvideo. Det blev det bästa jag gjort i min karriär. Sen spelade jag in min första Ep – Uganda Sweden Connect. I Uganda fick jag mycket press, jag blev inbjuden att prata om min musik och hur det är att vara musiker i Sverige.

2020 släppte du en Ep:n Celebration, berätta om den…

– Ep:n “Celebration” firar allt jag har i mitt liv, att jag inte har större problem än någon annan, jag känner tacksamhet över mitt liv, sjunger om kärlek och vänskap. Det är en “good vibes” Ep som jag spelade in i Sverige med produktion från både Uganda och Sverige.

 Din låt ”I’m ready” är med på basketspelet NBA 2K21 soundtrack – Hur gick det till?

– Jag kan inte säga att jag vet hur det gick till. Jag fick ett mail från 2KSport där det stod “NBA 2K21 vill använda din låt”, först trodde jag inte på det, sen fick jag ett mail till. Jag bad dem ringa mig. De hörde av sig, skickade ett kontrakt på 6–7 sidor. Under den tiden gick jag på en skola i som bland annat jobbar med avtal och affärsidéer. Där fick jag tillräckligt med info för att ta mig igenom kontraktet. Det tog 3 månader att gå igenom allt. Sen blev det officiellt! Låten kom ut och de lade till mig på deras Spotify spellista. Jag hamnade på samma lista som mina förebilder, stort!

Hur ser framtiden ut?

– Jag planerar är olika samarbeten med olika företag i inom modebranschen – modelluppdrag och egen merch. Jag har ett management på gång, men det är inget officiellt ännu. De har stora planer för mig. Allt från samarbeten med artister till att lägga en större budget på mina projekt. Vi kommer fokusera på mitt artisteri. Sen vill jag in i filmbranschen…

Lyssna på Celebration EP:n här!

/Africanent.se

ANNONS