Black Space – Den svarta upplevelsen i Sverige

Den 4 juli presenterade Tukio den digitala festivalen Black Space. En digital glimt av den svarta upplevelsen i Sverige, samlad i film, musik och samtal.

Initiativtagarna Paul Adamah, Ibrahim Handulleh, Nino El Khoury och Rayo Inca har på kort tid lyckats få ihop ett program med bland annat musik från Janice, Mike, Suso, Madi Banja, film av Salad Halilowe och musikhistorisk föreläsning av journalisten Nathan Halberg.

“Det har varit omvälvande att vara svart i dag. Black lives matter har blivit en global rörelse först när våldet mot svarta kroppar tog över sociala medier. Det har inneburit att vi som ett kollektiv har varit tvungna att offra vårt psykiska välmående för att samhället skall kunna vakna. Festivalen är en varm och lång kram till vårt community och våra hjärtan som har fått lida.” säger Paul Adamah i en intervju i Dagens Nyheter.

Festivalen grundades i samband med Black Lives Matter. TUKIO såg en brist på kunskap kring den svarta upplevelsen i Sverige. Syftet med festivalen är att lyfta röster som sällan hörs och visa mångfalden hos afrosvenskar. Festivalen riktar sig till alla, men främst den svarta communytin i Sverige. Festivalen presenterades den 4 juli och streamades live under 5 timmar.

Besök Black Space här: https://tukio.se/black-space

Se Black Space festivalen på Youtube: Tukio

Livemusik Mike Suso

Black Ventilation

Svart musik med journalisten Nathan Halberg

/Africanent.se