Riksteaterns internationellt hyllade och djupt personliga musikföreställning om Nina Simone och Josette Bushell–Mingos liv, i regi av Dritëro Kasapi, gör ett unikt gästspel på Kulturhuset Stadsteatern!

Om föreställningen
Genom att spegla sitt liv och artisteri i Ninas levnadsöde och musik skapar Josette en dubbelexponering som vibrerar genom årtiondena. För regin står Dritëro Kasapi. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorg och framgång.

Idag är Nina Simones musik klassisk och Nina är en ikon och en rik tröst för många. Men under hennes livstid gick hennes karriär brant nedåt när hon tog politisk ställning för medborgarrättsrörelsen och Black Power i 60-talets USA. Hur fattade artisten Nina sina beslut, vad kostade de, hur vågade hon? Vad har förändrats sedan dess? Vi rör oss från 1964 – då hoppet var starkt och amerikanska medborgarrättsrörelsen stod på sin topp – till en nutid där svartas utanförskap är en skrämmande realitet även i Sverige. Vad ärvde Josette av Nina, och hur kan hon använda det idag?

Nypremiär 20 december 2020

Plats: Kulturhuset Stadsteatern – Stockholm

Mer info om föreställningen ser du här!

Se trailern här!

Från den 23 juni tom. 12 juli kan du streama livesändningen av konsertversionen av föreställningen Nina – a story about me and Nina Simone.

Nina Simone from Riksteatern on Vimeo.

/Africanent.se