ANNONS

För att utforska modets betydelse för konsten och konstens betydelse för modet arrangerar Sven-Harrys konstmuseum under ledning av curatorn Cay Bond utställningen Art in Fashion mellan den 14 februari och 31 maj. Utställningen samlar verk av Nikoline Liv Andersen, BITE, Martin Bergström, Ann Bonander Looft, Selam Fessahaye, Mark Kenly Domino Tan, Linda Nurk, Astrid Olsson, Diana Orving, Stina Randestad, Olivier Saillard, Bea Szenfeld, Henrik Vibskov och Wilhja.

Till sin första utställning på Sven-Harrys konstmuseum har Cay Bond, modevetare, journalist, kulturspanare och erfaren trendanalytiker, valt ut 14 viktiga klädformgivare – svenska och internationella stjärnor – som alla har gemensamt att deras design är tydligt influerat av konst.

– Med utställningen Art in Fashion riktar vi strålkastarljuset på några av de främsta representanterna för ett avantgardistiskt och konstinspirerat mode. De 36 verken av 14 kreatörer omfattar alltifrån bio-organiska experiment och utsökt skrädderi till textila konstverk och installationer. Det är en utställning som vill ta ut svängarna, överraska och ge en unik överblick över några av de mest nyskapande strömningarna i vår tid, säger Cay Bond.

Framgångsrika modekreatörer har i alla tider varit lyhörda för tidsandan. Den sensibiliteten delar de med konstnärer, där förhållandet alltid varit i det närmaste symbiotiskt. Här finns möjlighet att se Olivier Saillards uppmärksammade installation ”Moda Povera”, Köpenhamns-baserade Nikoline Liv Andersens dramatiska kreationer, som artisten Björk har burit i olika framträdanden, samt den prisvinnande succékreatören Selam Fessahayes design med karakteristiska materialexplosioner. H.K.H. Prinsessan Madeleines favoritdesigner Linda Nurk visar en nyhet, Ann Bonander Loofts romantiska stickade plagg i mjukt ylle, en perfekt skräddad rock från BITE studios, elegant klänning och smoking av den danska kungafamiljens favorit Mark Kenly Domino Tan (MKDT), Diana Orvings konstnärliga touch i feminina kreationer och internationellt uppmärksammade Martin Bergströms organiskt inspirerade installationer.

– Art in Fashion är en utställning vi längtat efter att få arrangera. Vi är ett konstmuseum och vi vill visa besökarna att mode kan vara en konstform. Det här är en utställning som bjuder på oväntade grepp, bländande materialval och virtuost skrädderi. Jag kan utlova en lekfull och fantasieggande upplevelse av konst och mode i lycklig förening, säger Sven-Harrys konstmuseums vd Dragana Kusoffsky Maksimović.

När Sven-Harrys konstmuseum tillsammans med Cay Bond nu presenterar verk av modevärldens avantgarde är det både en hyllning till det djärva, moderna och nyskapande och ett uppmärksammande av klassiskt hantverkskunnande och stilsäkert formspråk. Mode och konst väcker alltid intresse och engagemang, och det här är en utställning som kommer att låta tala om sig.

Välkommen till Sven-Harrys konstmuseum och till utställningen Art in Fashion 14.2-31.5 och upptäck de 36 fantastiska verk av 14 exceptionella klädformgivare.

/Africanent.se

ANNONS