ANNONS

Det nya albumet “Dreaming Zenzile: The Reimagination Of Miriam Makeba” som släpps i februari, med en mix av modern jazz, soul och afrikansk groove, hyllar Somi den legendariska sångerskan och politiska aktivisten Miriam Makeba och allt som Makeba har gjort för afrikansk populärmusik och jazz.

Somi har, vid sidan av albumet, även skrivit en modern jazz-teateruppsättning, även den kallad Dreaming Zenzile som har premiär under våren 2020 i USA. Hela Dreaming Zenzile-projektet har inspirerats av Somis återkommande drömmar i vilka hon har långa diskussioner med Makeba. Ordet Zenzile är egentligen Miriam Makebas riktiga tilltalsnamn och betyder “Du har skapat detta själv” på Xhosa, språket som Makeba talade. Man kan säga att Somis musikprojekt vill visa upp de friheter och bördor som kommer med sångens gåva.

Med rötter i Rwanda och Uganda och i hennes musik uppmärksammar och kritiserar hon skarpt det hon ser runtomkring sig. Hennes musik är som ett finger rakt in i ett öppet sår, hon sjunger, viskar och flämtar bitterljuvt om vardagsrasism, droger och våld, allt på ett lekfullt och elegant sätt.

Musiken är en graciös blandning av afrikanska grooves, vacker vokaljazz och ett socialt samvete fullt av medlidande för sin omvärld.

Datum 15 maj

Plats Fasching – Stockholm

Lyssna på Somis senaste album här!

/Africanent.se

ANNONS