ANNONS

Femi Kuti – ”the crown prince of afro beat” kommer till Slaktkyrkan. Fest, dans, organiska afrobeats och ett hoppfullt budskap om en bättre värld.

Femi Kuti är den nigerianska afrobeatens hjärta och själ. Femis far, Fela Anikulapo-Kuti, skapade stilen, en blandning av traditionella nigerianska rytmer, highlifens groove och amerikansk soul, funk, jazz och R & B – och tog den till världen med intensiva beats och texter med explosiva politiska statements. Femi Kuti tog stilen vidare in till DJ-kulturen och till dansgolven världen över – utan att släppa den starka politiska undertonen. 

Afrobeat fick flera generationer av musiker, både i Nigeria och runt om i världen, att följa i Felas fotspår och använda musiken som ett vapen för att kämpa för rättvisa och frihet. Femi och hans band, Positive Force, står i framkant av denna rörelse. De utvecklas kontinuerligt  breddar musikens uttryck, och inspireras av allt från afrikansk framtidspunk till amerikansk hip-hop samtidigt som de behåller sina traditionella rötter och samtida politiska budskap.

Femi driver hela tiden på sin musik. Med nya samarbeten med stora nigerianska stjärnor av den moderna afrobeaten, med namn som Davido och Wizkid, håller han sig uppdaterad samtidigt som han visar vägen även för den nya generationen och tränger djupare med sin politiskt laddade musik. Världstjärnor som Coldplay och Common har med Femi på sina plattor av en anledning – han är definitivt en av de starkaste afrikanska rösterna just nu.  

Femis senaste skiva som släpptes 2018, One People One World, är hans trettonde album och till största del inspelad i Lagos tillsammans med musiker från Postitive Force och sonen Omorinmade Anikulapo-Kuti. Det är ren afrobeat, med de kraftiga blåssektionerna som Femi skapat för bandet som drar upp tempot och driver på musiken. Det nya albumet är fortfarande politiskt men för första gången finns det även kärlekssånger och firandet av människans gemensamma mänsklighet.

– Ja, musiken är mer upplyftande, mer optimistisk, säger Femi. Jag är förälder och jag älskar mina barn, jag vill ge den yngre generationen ett budskap om hopp. Trots alla våra problem kan vi skapa storhet i våra liv.

Under våren 2020 släpps en ny EP som följs av en fullängdare i september. Musiken sägs vara mer intensiv och medryckande än någonsin tidigare. Samtidigt som den är sprängfylld med brännande politiska budskap kring hur världen hanterar fattigdom och krig med ett stort stänk av hopp om en bättre framtid! Kom och lyssna själv när Femi tar med sitt Positive Force till Slaktkyrkan den 31 mars, en större och mer positiv dansfest får en leta efter!

Femi Kuti

Slaktkyrkan – Stockholm

31 mars 2020

För biljetter, besök Slaktkyrkans hemsida: www.slaktkyrkan.se

Foto: Femi Kuti /Slaktkyrkan

/Africanent.se

ANNONS