ANNONS

Erik Jaime, 29 år är mitt i livet men allvarligt sjuk. Sedan år 2014 har han kämpat mot den sviktande hälsan och år 2017 fick han till slut diagnosen MDS(myelodysplastiskt syndrom). En aggressiv blodcancersjukdom som leder till leukemi om den inte behandlas med blodstamceller.

I år hände det som inte fick hända, Erik fick diagnosen akut leukemi (AML). Efter en svår kamp mot cancern väntar nu Erik på att få bli botad genom en stamcellstransplantation, men för det krävs det att man hittar en matchande givare.

I Sverige saknas just nu givare, framförallt manliga givare. Personer med utomeuropeisk bakgrund har dessutom ännu mindre chans att hitta en givare. Blodcancersjuka med bakgrund från Afrika eller Mellanöstern har bara 15-20% chans att hitta en givare utanför familjen. Chanserna för män att hitta en passande givare ökar om fler män finns med i Tobiasregistret – svenska registret för blodstamsceller. Erik behöver därför all hjälp att hitta en givare.

Alla kan anmäla sig till Tobiasregistret, men Erik söker sin match, en frisk kille/ man i åldern 18-35 med afrikansk, latinamerikansk eller annan liknande bakgrund.

Det tar ca 5 min att anmäla sig via Tobiasregistrets.se hemsida. Om du blir registrerad som godkänd givare, så har du chansen att rädda Erik eller någon annans barn, bror eller syster som är i samma sits som Erik. Att ge blodstamceller fungerar i de flesta fall som att ge blod.

Erik Jaime är bosatt i Stockholm, jobbar som grafisk designer och manager till afrobeats/afro-pop artisten och Panetoz medlemmen Njol.

Om Tobiasregistret

Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller. Ungefär en fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få sina nya stamceller av en familjemedlem. För övriga patienter behöver man söka efter en obesläktad givare via Tobiasregistret. Trots att det i dagsläget finns över 35 miljoner givare registrerade runt om i världen finner ca 30% av dessa patienter aldrig en givare.

I Tobiasregistret finns närmare 140 000 potentiella givare av blodstamceller – och deras HLA-typ – registrerade. Så det är till oss som sjukvården vänder sig när någon behöver en transplantation av blodstamceller. Finner man ingen i det svenska registret söker man vidare till liknande register i resten av världen.

Registret ägs och förvaltas av Stockholm Care AB, som i sin tur ägs av Stockholms läns landsting. Sedan starten 1992 har ca 1000 sjuka hittat givare och fått blodstamceller tack vare registret.

Hemsida: www.tobiasregistret.se

/Africanent.se

ANNONS