ANNONS

I höst kommer den hyllade senegalesiska konstnären Omar Victor Diop till Fotografiska i Stockholm. Hans effektfulla fotografier fångar erfarenheter inom den afrikanska diasporan och svart motstånd ur ett globalt perspektiv, ofta med fokus på en omskrivning av historien.  

Omar Victor Diops fotografier karaktäriseras av ett omsorgsfullt iscensatt, dramatiskt bildgalleri, där konstnären själv syns både i huvudrollerna och birollerna.

I utställningen visas Diops mest framstående projekt tillsammans för första gången: Allegoria, Diaspora och LibertyDiaspora (2014) hämtar inspiration från klassiska västerländska porträtt från 1500-tal fram till 1800-tal. Men här gestaltas svarta personer som hade olika betydelsefulla positioner vid den här tiden – vid de europeiska hoven, inom vetenskapen eller i politiken och samhällslivet – och som ofta saknas i den traditionella historieskrivningen. Serien grundar sig på historiska målningar, leker med kopplingar till vår egen tid och lyfter fram framstående afrikaner från de senaste 400 åren som levt extraordinära liv.

Se utställningen 7 oktober 2022 – 12 mars 2023

Foto Omar Diop

/ Africanent.se

ANNONS