ANNONS

CinemAfrica filmfestival 2022 invigdes den 24 oktober. Årets tema är ”African Renaissance”. Festivalen bjuder på flera Sverigepremiärer. Bland annat A Daughter’s Tribute to Her Father: Souleymane Cisse av Fatou Cissé.

Traditionsenligt utgår festivalen varje år kring ett tema som genomsyrar programmet. Temat för årets upplaga av CinemAfricas festival är ett tema som lyfter fram filmer från olika länder och med inbjudna nationella och internationella gäster. Årets festligheter syftar till att dela glädje, kärlek och upplevelser tillsammans med andra.

Meriem Saadi är styrelsemedlem i CinemAfrica. Hon har rötter i Marocko och har tidigare jobbat som filmskribent i landet. Numera doktorerar hon i svensk modern konsthistoria på Uppsala Universitet. Sedan 1 år tillbaka är hon styrelsemedlem och ingår i gruppen som jobbar med festivalens program. Africanent.se har pratat med styrelsemedlemen Meryem Saadi som ser fram emot att möta publiken igen.

Berätta om årets tema ”African Renaissance”…

– Årets tema präglas av personliga erfarenheter och kvinnliga perspektiv. När vi gick igenom och recenserade alla filmer upptäckte vi något intressant. En slags pånyttfödd identitet – en förändring av perspektivets identitet som är gemensamt för alla filmer och dokumentärer. Filmerna handlar om förlust, mödrarskap, kärlek, hur det är att befinna sig i en ny situation i sitt liv och att anpassa sig till den.

Man får en känsla av att årets filmer genomsyrar ett uppvaknande, feminism och transformation. Huvudpersonerna kämpar för att bygga ett nytt liv och gå emot traditionella strukturer. Är det viktigt att lyfta det perspektivet från den afrikanska kontinenten?

– Abslout! Jag tror att många fortfarande har en gammal bild av den afrikanska kontinenten, 20 år gamla referenser. Kontinenten förändras hela tiden. Inte bara politiskt, människor förändras på ett personligt plan. De står inför olika utmaningar. Allt som sker är inte bara politiskt. Afrikansk film är inte statisk, den är föränderlig.

Festivalen är tillbaka efter pandemin. Hur ser intresset ut för festivalen i år?

– På öppningsdagen var salongen fullsatt. Det var en bra publik! Utmaningen är så klart att få människor att gå ut mitt i veckan. Samtidigt är det lite för tidigt att säga. Årets festival är längre än vanligt, den går en bit in på höstlovet. Så vi hoppas att många kommer med sina familjer.

Många biosalonger gapar tomma delvis på grund av alla streamingplattformar. Hur jobbar ni med att nå ut till den unga publiken som använder andra plattformar och den afrikanska diasporan i Sverige?

– Vi jobbar bland annat med skolvisningar som vi planerar in ett par veckor innan festivalen. Det är ett sätt att nå den unga publiken och den afrikanska diasporan.

Vilken är din personliga favoritfilm i år?

– Det finns många intressante filmer. “Tug of war” är en av dem. Det är en tanzanisk film från 2021 i regi av Amil Shivji. Tanzanias andra Oscar-bidrag och det första på 21 år. Filmen visades på premiären och kanske visas igen i andra delen av festivalen. Den handlar om en rebellisk ung revolutionär som blir involverad i en ung indisk-zanzibarisk flicka som flyr från ett fötryckande arrangerat äktenskap.

Dokumentären “As I want” handlar om kampen för kvinnor i Egypten att vistas på en offentlig plats utan att bli offredade. En explosion av sexuella övergrepp äger rum på Tahrirtorget på tvåårsdagen av revolutionen (2013). Som svar fyller ett massivt utflöde av rasande kvinnor på gatorna. Det är intressant att se det perspektivet och väldigt snarlikt det som händer i Iran. Temat är högst aktuellt.

Nytt för i år är att ni öppnat en pop-up lokal på Katarina Bangata, en samlingspunkt under festivalen gång och där ni även kommer att visa filmer. Kan vem som helst komma förbi och säga hej?

– Pop-up kontoret är öpppet för alla som vill komma och hänga under festivalperioden. Prata film och nätverka. Det blir livemusik och filmvisning. På våran Facebook-sida kan man se alla evenemang. Under våra filmvisningar kan vi inte riktigt prata med publiken och fånga deras intryck. Så detta blir en bra plats att ses och connecta.

CinemArica filmfestival pågår på olika biografer i Stockholm mellan 24 oktober – 6 november. Filmfestivalprogrammet ser du här .

Sedan 1998 har CinemAfrica varit den viktigaste nordiska festivalen för visningar av filmer från den afrikanska kontinenten och diasporan. Festivalen kommer att äga rum på ett flertal olika platser runtom i Stockholm.

/Africanent.se

ANNONS