Teatersäsongen är igång! Africanent.se tipsar om teaterföreställningar i Uppsala och Stockholm.

En pjäs för de för de levande i en döende värld

Naomi är dramaturg i en ung och mycket engagerad teatergrupp. Precis innan de ska spela sin föreställning har en av skådespelarnas mamma varit med om en olycka och ligger för döden på sjukhus. Skådespelarna har åkt dit och Naomi är kvar ensam för att ta emot publiken. Men nu är föreställningen som sagt inställd. Med förtvivlan, engagemang och en ung människas längtan efter hopp tar Naomi i stället själv plats på scenen.

En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar och våra möjligheter att påverka den kommande ekologiska katastrofen.

Mederkande: Helen Solomon, Göran Martling

Pjäsen hade premiär tisdagen den 20 augusti på Dramaten i Stockholm

Foto Helen Solomon / Fotograf Klara G

Random

Foto: Aurelia Dey Fotograf: Eva Edsjö

Random handlar om en familj som lever någonstans i Londons afrokaribiska kvarter. Om en syster, en bror, en mamma, en pappa, om hundarna som skäller, fåglar som skriker, en mobil, och den där dagen då allt förändrades.

Medverkande: Aurelia Dey, regi Astrid Kakuli

Premiär 3 september på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby I Stockholm

A drop of midnight

Foto press – Uppsala Stadsteater

I november 2016 släpptes Jason Timbuktu Diakités debutbok »En droppe midnatt« och året därpå tog Jason steget in i teaterns värld med en hyllad svensk scenföreställning baserad på boken, musikaliskt inramad av ett helt nytt soundtrack. Boken och föreställningen är en gripande kartläggning av Jason Diakités identitet, tillhörighet och familjs historia – från förslavandet av hans förfäder i South Carolina till 2000-talet i Sverige.

Live på scen: Jason Timbuktu Diakité, Erik Hjärpe – föreställningens kompositör och det Harlem-baserade bandet Rakiem Walker Project. Erik Hjärpe är en av medlemmarna i Timbuktus husband Damn! och Rakiem Walker Project är husband på Marcus Samuelssons restaurang “Red Rooster” i New York.

Premiär: 24 november på Uppsala Stadsteater

Besök även eventguiden på Africanent.se

Foto/ gruppbild Breston Kenya

/Africanent.se