3 juli – 19 september

Moderna Museet visar den första större retrospektiva utställningen med den brittiska konstnären och författaren Lynette Yiadom-Boakye. Att flyga i förbund med natten presenterar ett åttiotal målningar och urvalet spänner över konstnärens hela karriär. Utställningen har under vintern och våren visats på Tate Britain.

Människorna i Lynette Yiadom-Boakyes målningar befinner sig som i en oändlig tidsrymd. Det finns inga detaljer som gör att de porträtterade kan kopplas till en speciell tid eller plats i historien. Personerna skildras i vardagliga sfärer, som för­troliga ögonblick. Verken är inte porträtt i bemärkelsen att de avbildar verkliga personer, ändå framstår karaktärerna som tydliga och unika subjekt.

Lynette Yiadom-Boakye föddes 1977 i London som barn till två föräldrar som under 1960-talet hade flyttat till England från Ghana. Efter en grundkurs i konst på Central St Martin’s bestämde Lynette Yiadom-Boakye sig för att ägna sig åt måleri och efter studier på bland annat Falmouth School of Art tog hon 2003 sin examen från the Royal Academy Schools i London. I utställningen som nu öppnar på Moderna Museet får publiken möta ett åttiotal målningar som valts ut från konstnärens hela karriär. De senaste målningarna gjordes förra året, under 2020. Utställningen är gjord i nära samarbete med Lynette Yiadom-Boakye, som i stället för att organi­sera den kronologiskt har installerat verken utifrån stämningar och dialoger mellan motiven.


”Jag lärde mig att måla genom att titta på måleri och jag fortsätter att lära mig genom att titta på måleri. På så sätt fungerar historien som en källa. Men den största dragningskraften för mig är den kraft som måleri kan förmedla över tiden”.

Lynette Yiadom-Boakye


Endast förköp

Entrépris: 150 kr
Reducerat pris: 120 kr (gäller för studenter och pensionärer)

Fri entré för alla under 19 år.

Foto: Lynette Yiadom-Boakye, Condor And The Mole (2011). Arts Council Collection, Southbank Centre, London © Lynette Yiadom-Boakye

/Africanent.se