ANNONS

Förra året släppte Stockholmsbaserade Chelsea Muco hyllade singeln “Rollin” och “Come Closer”. För två veckor sedan gästade Chelsea nya livestream-plattformen Selam Sessions – en intim spelning som tog fram artistens röst och musikalitet.

Africanent.se har intervjuat Chelsea Muco som är aktuell med låten “Story”.

Berätta om din uppväxt…

Jag föddes i Burundi, kom till Sverige när jag var 7 år gammal. Mamma fanns redan på plats, hon såg till att jag fick komma, pappa förlorade jag i tidig ålder. 2004 hamnade vi i Värmland, en riktig kulturkrock! Att komma till mammas 2:a som ensambarn, sitta i en lägenhet hela dagarna. Jag tänkte för mig själv ”vad är det här?!”, jag var van att ha massa släkt omkring mig.

I managed to like it med tiden, ångesten släppte, ”det här är ditt liv” tänkte jag, så småningom hittade jag musiken. Mamma berättade att jag upptäckte musiken som 3-åring, jag sjöng med Céline Dion låtar, snappade upp grejer på en gång! Vi bodde i en liten stad, det fanns inte så mycket att göra, jag började skriva egna texter på mitt rum, kollade mycket på lilla Melodifestivalen. Några år senare flyttade vi till Jordbo i Stockholm, det var där allt började.

I Värmland stack jag ut som den enda svarta, I Jordbro stack jag ut med min värmländska dialekt, blev kallad ”svennen”, folk kunde fråga ”varför har du den dialekten?”. Jag ville synas så lite som möjligt, samtidigt vara mig själv och lägga värmländska dialekten bakom mig. Jag började tala med stockholmsdialekt istället.

Jag hängde på fritidsgården och hörde jag talas om en gratis musikstudio. Jag var helt chockad – gratis musikstudio?! Det fanns en fritidsgårdsledare där som hette Rachel, hon connectade mig med Pa Modou från Panetoz. 2004 startade han föreningen ”Vägen ut” på grund av att Jordbro är ett utsatt område. Projektet är för ungdomar med invandrarbakgrund med hiphop som gemensam bas. Jag började göra musik, uppträda och spela in. Vi gigade tillsammans, det fanns en gemenskap! Jag blev introducerad till gruppen Femtastic, Random Bastards och producenten Fernand MP. Fernand och jag fortsatte prodda och skapa musik under 7-8 år.

Vart hämtar du inspiration?

Jag hämtar inspiration från allt jag ser och hör, olika artister som min barndomsidol Céline Dion, jag tittar på framträdanden, mixar och blandar stilar. Som artist tar det tid att hitta sitt sound, jag började med r’n’b, hiphop, trap – till och med rock! På Kulturskolan där jag gick, blev man tvungen att testa allt.

På samma sätt har jag suttit med Fernand, nöta all typ av musik. Jag hittade hem i musikgenren afrobeats, samtidigt vill jag inte vara begränsad. Igår satt jag på tåget och lyssnade på Darin, vilken fantastisk artist! Vem skulle tro att jag lyssnar på Darin och Céline Dion? Jag väljer musik för stunden.

Du är aktuell med låten “Story”, vad handlar den om?

”Story” är hyllning till kärleken, i musikvideon använder jag mig av färg och olika par för att förklara kärlekens sidor. Jag tar er på ett kärleksäventyr genom färg, sjunger om fjärilar i magen och en älskare som ger allt. Jag älskar att skriva om kärlek, det finns alltid en röd tråd i min berättelse. Låten var inte planerad, Fernand och jag jobbade på en gitarrslinga till låten ”Come closer”. Han är väldigt spontan, han frågade gitarristen om han kunde spela in gitarrslingan, jag gick ut, skrev text, hämtade inspiration från låten “wine” med Gyptian, så blev ”Story” till.

Du har gjort flera skådespelarinsatser, bland annat i filmen “Gola inte”.

Tanken med filmprojektet ”Gola inte” var att hjälpa ungdomar från Jordbro att göra något vettigt, det bara blev en film. Jag träffade ”Daddy” – David Nzinga som regisserat filmen via “Vägen ut” – jag kallar honom “Daddy” ha ha, vi har utvecklat den typen av relation, han vill mig väl, han filmade min första video. David ringde mig, ”här är manuset, vad känner du, kan du spela min lilla syster?”. Att skådespela känns som att jobba med musiken – prata och överdriva med sitt kroppsspråk. Jag fick gå igenom scener, öva text och göra övningar. Samma sak med filmen ”Kluven dröm” och ”Värmlänningen”, allt skedde spontant.

Är du öppen för fler filmroller?

Jag är öppen! Film är kul, jag begränsar mig inte till musiken. Sen måste man veta vad filmen handlar om, vad det är för budskap, vad man får för roll erbjudande, hur man blir framställd – man måste tänka till som svart kvinna. Jag ser inte ut som normen. Jag försöker sprida budskapet till unga kvinnor: ”You are black and beautiful, big black and beautiful!”, man kan säga det, det är inget fel, så länge det är hälsosamt. Det är en annan femma om du inte är hälsosam. Älska dig själv “no matter what”, ingen kommer att älska dig mer än någon annan. Älska dig och dina flaws först, sen kan du börja arbeta på dig. Jag kommer inte ändra mig själv för musikbranschen.

Vad blir nästa steg musikmässigt?

Jag ser en ljus framtid, i Sverige har inte sett en kvinna göra det jag gör, vilket gör resan väldigt spännande för mig. Kostymnissarna måste höra och se oss! Jag sjunger på engelska, sedan kanske det blir dags att röra sig till “The moderland”, knyta kontakter. Det blir spännande och se vad man får för respons. Jag försöker att inte planera så mycket, bara köra på, det funkar bäst för mig.

Foto: Chelsea Muco

/Africanent.se

ANNONS