ANNONS

Nu på lördag debuterar Tousin “Tusse” Chiza i Melodifestivalen med låten Voices. 2018 deltog han i Talang i TV4, året efter sökte han till Idol och vann tävlingen.

Redan som litet barn i Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) sjöng Tusse med i kyrkans gospellåtar och upplevde glädjen att sjunga tillsammans med andra. När han var fem år flydde han med sin familj från Kongo för att det var oroligt där. Flykten blev kaotisk och familjen splittrades, Tusse kom då till ett flyktingläger i Uganda. Där bodde han innan han kom till Sverige. Efter att ha bott ett par år i kommunen Nora och Västerås, flyttade han till en familj i den lilla byn Kullsbjörken som tillhör orten Tällberg i Dalarna. Där han har bott sedan 2015. Hans biologiska mamma gick bort för tre år sedan, idag har Tusse kontakt med sin biologiska pappa.

Africanent.se fick en pratstund med Tusse mitt i skolplugg och återhämtning.

Hur hittar man sig själv och musiken man vill göra efter att ha medverkat i Idol?

– Det har varit utmaning att lyckas bra i Idol, man ska kunna allt. Jag antar att jag hittade min musikaliska identitet under tävlingen – soul och funk är den stilen jag gillar bäst. Det är lite som att man måste komma överens på nytt med sitt skivbolag. Det krockade mellan oss, tog ett helt år innan vi kom överens, det mesta jag gjorde gick inte med deras nya tänk. De ville ha ett poppigare sound, jag gjorde gamla låtar. Mitt i den processen var det svårt att hitta rätt. Man vill ju inte släppa en låt man inte kan stå för…

Efter ett Idolframträdande blev Melodifestivalens producent Christer Björkman så imponerad att du fick en inbjudan att medverka i Mello. Hur kändes det?

-Shit! Det var länge sen! Du vet när man är med i Idol är man i sin bubbla, så kommer Christer Björkman där och säger ”Ring mig!”. Menar han verkligen det han sa?! Är han seriös, jag var blown away! Att få den inviten i TV som 17-åring kändes overkligt, speciellt och härligt! Nu är jag här!

I en intervju från 2019 sa du att en medverkan i Melodifestivalen troligtvis kommer hända längre fram i din karriär, typ året 2030. Nu debuterar du i Melodifestivalen 2 år efter Idolvinsten…

– Ouf! Alltså jag har aldrig varit anti Mello…Det var mer, är jag redo? En till talangtävling…Någonstans känner man, var går gränsen från att bara vara sångare eller artist till TV-personlighet? I Corona tider har det varit svårt att hålla på med musik. Jag tänkte, jag har ju en stående invit till Mello. Man måste använda den efter att ha kommit så långt. Jag pratade med min bonusmamma om var jag stod för 5 år sedan, nu är jag här! Det är en stor bedrift. Så häftigt att få göra debut, äntligen!!

Hur laddar du inför framträdandet på lördag?

– Det har varit mycket rep och press, en massa beslut som ska fattas. Jag har haft världens beslutsångest om allt. Jag är chef, jag bestämmer över mitt scennummer, vad som ska hända på scen, vilka dansare jag ska ha vilket är ganska unikt…I helgen såg jag till att inte tänka på det, jag hängde med kompisar, tittade på Mello, såg vilka som gick vidare. Jag har lagt det mesta åt sidan nu, vi har gjort vårt jobb, det känns bra. Det har varit överväldigande. I veckan kommer jag att jobba stenhårt så jag kan njuta sen.

Låten Voices, vad betyder den för dig?

– ”Voices” betyder supermycket för mig, jag fick läsa texten innan jag hörde låten. Det snackas mycket om att hålla avstånd, hålla sig inne, man glömmer den som är ensam. Det finns ingen gemenskap utanför hemmet, många känner sig ensamma. Låten är till dem som känner att de inte får stöd från samhället.. Jag sjunger om röster de röster som inte lyfts fram, att föra dem samman och bli starkare tillsammans. Det är något jag kan relatera till på många på olika sätt. Alla röster räknas, alla kan påverka. Det är viktigt för mig att få fram det budskapet. Jag hoppas folk kommer förstå.

Vad är det bästa med ditt framträdande, vad har vi att se fram emot?

– Ni kan se fram emot Power sångmässigt och dansmässigt. Dem som har sett numret har sagt att det lämnar till eftertanke. En känsla vi har jobbat för. Jag tycker det har varit kul att kolla på det själv efteråt. Det bästa med numret är hur speciellt det är, att jag har 5 personer till på scenen som ser ut som jag. Det ger mig en känsla av tillhörighet, något som jag inte känt någon annanstans.

Det är ett ovanligt år att debutera i Mello, hur har pandemin påverkat dig?

– Mycket är inställt för oss artister. Jag skulle inviga festivalen Lollapalooza i sommar, varit förband åt Lionel Richie på Dalhalla, en chans som jag hoppas kommer igen. Sen är det socialt, jag fyllde 18 under 2020, nu är jag 19, jag har hållit mig hemma, inte kunnat hänga med kompisar. Sen tänker jag mest på andra, att inte sprida smittan vidare så någon dör…Man känner andras smärta, man känner hur sjukdomen påverkar folk som inte klarar av den. Man går runt med rädslan att man ska sprida sjukdomen vidare, sen hoppas jag att jag inte blir sjuk.

Följ Tusse på Instagram @tusseofc

Tusse – Deltävling 3

Låt: Voices

Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Melodifestivalen, lördag 20 februari kl. 20.00 på SVT1 och SVT Play.

Foto: Idol 2019 (TV4) – Youtube

/Africanent.se

ANNONS