I mångfaldsdebatten pratar svenska företag om att man kan bli bättre på att rekrytera personer med utländsk bakgrund. Samma företag vet inte hur de hitta dessa personer. Bristen på kompetens och homogena nätverk är en orsak. Rekryterings och utbildningskommunikationen är inte heller inkluderande, och pushar vissa grupper att arbeta inom ett visst område.

Africanent.se tipsar om 3 konton där afrosvenska studenter med rötter i Somalia, Gambia och Demokratiska Republiken Kongo tagit saken i egna händer. Studenterna delar sin karrärresa, vardag och bryter stereoptypa föreställningar över karriärval. På så sätt kan de marknadsföra sig själva, stötta varandra, ställa frågor och bygga egna nätverk som kan leda till framtida rekryteringar. Inläggen ska även motivera och inspirera framtida studenter.

Svensk-somaliska alumnis

View this post on Instagram

Alhamdullilah ?? _______________________________________________________ Nu var det slut på min vecka och jag vill börja med att tacka admin ännu en gång, tack även till er som har varit aktiva och ställt frågor, skickat meddelanden och joinat min live igår kväll. Mashallah man blir verkligen glad av era fina ord ❤️ Innan jag lämnar vill jag nå ut till er som är/ känner en somalisk logoped/ blivande logoped. Jag har skapat en grupp på facebook för att samla alla våra framtida logopeder. ”Somaliska logopeder och logopedstudenter i Sverige” heter gruppen. Endast för avsedda målgruppen ?. Jag hoppas att jag kunnat ge er en inblick i logopedins värld. Det har varit superkul att få visa er mitt arbete. Peace out ✌?☺️ Bild: Jag när jag gör peace tecknet i mitt arbetsrum. Fredagens selfie.

A post shared by Svensk-Somaliska Alumnis (@svensksomaliskaalumnis) on

Svensk-gambiska alumnis

View this post on Instagram

?Så, mer konkret, vad sysslar jag med under dagarna?? ?Jag gör elektrofysiologiska mätningar där man ser över funktion av nerver antingen centralt ( hjärnan + ryggmärgen) eller perfiert ( nerver som utgår från det centrala ex nerver i händer, fötter etc).? ?För att bli undersökt hos oss behövs en remiss från en annan enhet och de vanligaste undersökningarna som vi gör är att se över hjärnans funktion rent elektrofysiologiskt.? ?För att förenkla det hela, kan man säga att jag är en " dålig elektriker för hjärnan" . Jag undersöker om det finns något fel, skriver en analys, men jag åtgärdar det inte. ❗Jag är även förtroendevald samt skyddsombud för min avdelning. Detta innebär att jag är fackligt engagerad, jag ser till att våra arbetsgivare t.ex inte bryter mot våra kollektivavtal eller att de följer arbetsmiljölagen (se till att man har en obligatorisk rast efter minst 5 h). Att vara förtroendevald ger mig insyn i min verksamhet på en facklig nivå, det gör att jag kan värna om mina kollegor samt min egna arbetsmiljö. Det gör att jag kan påverka mitt arbete i en högre grad och jag gillar verkligen det. ☘☘☘☘ #sgalum

A post shared by Svensk-Gambiska alumner (@svenskgambiskaalumner) on

Svensk-kongolesiska alumnis

View this post on Instagram

Goddag på er! Veckan är snart över, likaså min tid här. Temat på det här avslutande inlägg är vad som kan upplevas som utmaningar. Som militär förväntas man vara bra fysik tränad. Beroende på vad man har för befattning ser kraven olika ut. Är man skyttesoldat, som jag, är fysiska krav ganska höga (allt är relativt?) då det faktiskt är fysiskt ansträngande att strida med all utrustning man har på/med sig etc. Vinter, som ni kan se på bild 2, är också en annan utmaning där allting helt plötsligt blir mycket annorlunda. Vi är utbildade vintersoldater och ska kunna lösa uppgifter även när temperaturen sjunker under 30 minus. En annan utmaning som kan vara svår, ännu svårare om man kanske har en partner, barn etc., är olika övningar/missioner både inrikes och utrikes. Som anställd i försvaret är man skyldig att åka på mission om behovet finns. De senaste har varit främst i Mali, Afrika där många av mina kollegor har varit. Annars så är yrkessoldat ett varierande jobb där man får lära sig en hel del och man växer som person, vilket jag upplever att jag har. Det är alltid laget före jaget. Jag har kanske inte pratat så mycket om mig som privatperson, men resten av tiden som är kvar tänkte jag att vi kör en frågestund där ni får en möjlighet att ställa alla möjliga frågor mellan himmel och jord som jag kanske kan svara på. Annars finns jag på mejl: pistismuya2009@hotmail.com Det ska bli superkul att följa er resa också? Tack för mig. På återseende bana ya Congo??????!!//Muya

A post shared by Svenska kongolesiska alumnis (@svenskakongolesiskaalumnis) on

/Africanent.se