Den 25 maj delade en 17-årig förbipasserande ett klipp på George Floyds brutala arrest på öppen gata i Minneapolis. Filmen visar en handfängslad George Floyd ligga nere på marken och en vit man – polisen Derek Chauvin pressa sitt knä mot 46-årige George Floyds hals. I klippet hör man George Floyd säga flera gånger att han inte kan andas. Kort därefter avlider George på ett sjukhus där han togs till följd av sina skador.

Klippet delades bara några dagar efter att världen bevittnat en svart man – Ahmaud Arbery avrättas på en jogging tur av två vita män och en svart fågelskådare bli hotad i en park av en vit kvinna – Amy Cooper. På grund av dessa händelser har protester och kravaller brutit ut i delar av USA. Med protesterna vill man visa på att man har fått nog av rasismen och den systematiska polisbrutaliteten mot den svarta befolkningen i USA.

Black Lives Matter rörelsen startade 2012 efter att Travyon Martin en 17-årig afroamerikansk medborgare dödades av en polis. På sociala medier har hashtagen #blacklivesmatter blivit ett sätt att uppmärksamma offren som drabbats av polisbrutaliteten och påminna om värdet av svarta människors liv.

Nu höjs flera röster på sociala medier om att tystnad är lika med att blunda för rasismen och det systematiska våldet polisen utövar vid gripandet av svarta människor. Man uppmanar vita att höja sina röster. En uppmaning som tar oss tillbaka till en tid då Martin Luther King kämpade för samma frågor, med samma uppmaning: “There comes a time when silence is betrayal.” “Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.” “In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.”

Nu höjs röster i Sverige. Utöver afrosvenska artister, podden Raseriet, författaren Amat Levin –@svarthistoria och Action 4 Hummanity har varumärket Ida Sjöstedt, Warner Music Sweden, konstnären Pappas Pärlor, konstnären Kakan Hermansson höjt sina röster mot rasismen och polisbrutaliteten som sker i USA.

Varumärket Ida Sjöstedt

Konstnären Pappas Pärlor

View this post on Instagram

R.I.P. George Floyd.

A post shared by Johan Karlgren (@pappasparlor) on

Kakan Hermansson

DJ Black Moose

View this post on Instagram

BEING BLACK IS NOT A CRIME!

A post shared by Black Moose?? (@dj_blackmoose) on

Seedyz

Mabel

Skådespelaren Alexander Karim

View this post on Instagram

✊?

A post shared by Alexander Karim (@alexanderkarim) on

Författaren Elaine Eksvärd

View this post on Instagram

Jag ser min morfar, mina morbröder, mina kusiner, min bror, jag ser mamma. Jag såg, som många av er, Geroge Floyd. Jag, tillsammans med så många afrosvenskar och afro-nationaliteter i Världen, är knäckta på ett sätt man inte förstår såvida man inte förstår white privilege. Ta hand om er där ute och ge ett leende till en svart person, det är rätt sällsynt att svarta får det i Sverige. Folk byter säte i tunnelbanan, går över till andra sidan gatan, ger misstänksamma blickar. I USA är dödas svarta. Så om vi ska se med avsky på USA bör vi klättra ner från vår svenska piedestal och se rasismen i Sverige också utan att yttra orden ”men våra poliser dödar inte iaf”. Ta vardagsrasismen på allvar, slå inte in den i silkespapper med ord som ”folk dödas iaf inte”. #icantbreath #georgefloyd #blacklivesmatter

A post shared by Elaine Eksvärd️ (@elaineeksvard) on

Arrangören Afro Dance Sweden

Svart Historia – Amat Levin

/Africanent.se