Mizeria Av Melody Farshin Premiär 7 mars 2020 Husby

Recension: Mizeria

Kulturhuset Stadsteatern scen i Husby

Regi: Astrid Kakuli, manus Melody Farshin, scenografi och projektioner: Fridjon Rafnosson

Musik: Mack Beats

Medverkande: Maria Nohra och Ahmed Berhan

2018 debuterade Melody Farshin stand-up komikern med ungdomsboken Mizeria. En roman om tvillingarna Aicha och Ali som växer upp i ett miljonprogramområde, precis som Melody själv gjorde. Nu sätts Mizeria för första gången upp på scen, i egen dramatisering, specialskriven för Kulturhuset Stadsteatern. För regin står debuterande regissören Astrid Kakuli.

Tvillingarna Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj och bär båda sin postkod som en flagga. Ända tills de blev tonåringar var de en sammansatt tornado av kaos, ett team som höll varandra om ryggen. På varsitt håll kämpar de med att hitta sin väg mellan pipashögar, tvättider, telefonförsäljarjobb, skola, Guccibecknarväskor, snapstories, kärlek, vänner – och sorg. De senaste åren har det blivit fler begravningar än studentmottagningar i området där de bor. Och till slut drabbas de båda på mycket nära håll.

I rollerna ser vi stå-up komikern och skådespelaren Ahmed Berhan. Han är känd för sina framträdanden med stand-upkollektivet Raw Comedy Club på Göta Lejon. Maria Nohra är skådespelare och dansare. Hon har spelat på ett flertal olika scener. På bioduken har vi sett i bl.a., Heder, Älska Mig och 2019 års julkalender Panik i tomteverkstan.

Karaktärerna Ali och Aicha tar sig igenom vardagen med både humor och allvar. Ahmed Berhan har en klockren timing som får publiken att skratta. Maria Nohras energi och inlevelse ger de olika karaktärerna trovärdighet och bidrar även där till skratt.

Föreställningen och den dramatiska scenografin tillsammans med Mack Beats musik griper tag i publiken, en skolklass som kommit in utan förväntningar. En bit in på föreställningen kan man ta på tystnaden i rummet och se hur noga de följer Ali och Aicha på scen.

Melody Farshin skildrar den tunga miljonprogramvardagen på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Skildringen är äkta, det slängs en kommentar om en vit finne på pojkvännens nyrakade fade, snapchatfilter och pippashögar på en parkbänk.

Samtidigt som pjäsen griper tag i en från början, skulle den kunna spelas snabbare mot slutet. När allvaret kommer in tappar man farten, publiken börjar röra på sig, mobilerna vibrerar, Generation Z koncentrationsförmåga är kort.

Mizeria Av Melody Farshin Premiär 7 mars 2020 Husby

Premiär 7 mars

Från 14 år

Kulturhuset Stadsteatern Husby ligger i Kulturskolans nya lokaler i Husby centrum. Edvard Griegsgången 11, 164 32 Kista

Foto Anna Classon

/Africanent.se