ANNONS

Våren 2019 vann narkossjuksköterskan Faith Kakembo från Jönköping länsfinalen av P4 och kom delad tre i riksfinalen. Den 15 februari tävlar Faith med låten Crying Rivers i deltävling tre som avgörs i Luleå.

Musiken har alltid varit en stor del av Faiths liv, mer som en kul grej, för att umgås med vänner. När vi intervjuar Faith sitter hon på ett tåg på väg till Stockholm, där väntar repetioner och fotograferingar.

Hur startade musikintresset?

– Musikintresset startade i kyrkan, vi spelade instrument och sjöng. Sen började jag sjunga i gospel kör för att mina vänner va där, mer som kul grej. Hemma var det alltid musik på, MTV på TV’n, mamma och pappa brukade alltid dansa till musiken. Det var en kombo av populärmusik och traditionell musik från Uganda och Kenya.

Efter gymnasiet ville jag göra mer av mitt musikintresse. Jag gick en ettårig musikutbildning på en folkhögskola. Där man kunde plugga till musikpastor. Efter gymnasiet fortsatte intresset, jag sjöng ensam, i band, brukade köra åt kompisar. Det var ett sätt att umgås med vänner.  Jag hade inga ambitioner på att bli känd, jag vill hålla på med musik för att det kändes bra.

När bestämde du dig för att ställa upp i länsfinalen av P4 nästa?

– Det var också slumpen, en kompis hade skrivit en låt, låten gick vidare. I rummet fanns representanter från SVT – tävlingsproducenten Karin Gunnarsson från Mello var på plats, en vecka efter länsfinalen hörde dem av sig. Sen blev jag kontaktad av skivbolaget – efter det har allt rullat på.

Vad inspirerar ditt musikskapande?

– Det är något i musik och text som berör, själv blir jag berörd när jag lyssnar på musik. Det är ett bra sätt att förmedla budskap. Sångtext har alltid fastnat hos mig. Ibland är det vackert, ibland är det sorgligt. Det är svårt att förklara. Det finns perioder man inte känner något, men så hör man en låt och känslorna sätts igång.

Berätta, hur kom Crying Rivers till?

– När jag kom i kontakt med Warner Music började vi titta på låtar. Jag hörde Crying Rivers och kände att den passade mig, jag kände att jag kunde förmedla låten. Vi började jobba på den lite. Därefter framförde jag låten för SVT, de gillade bidraget direkt. Görgen Elofsson och Liz Rodrigues har skrivit låten.

Vad betyder låten för dig?

– När jag hörde låten första gången tolkade jag den som en låt, att det är en relation som gått sönder, den som har valt att gå säger ändå att det inte är värt att gråta över det som är, utan att man tar med sig erfarenheten och kommer ihåg det som va fint. Sorglig fast fint. En relation som nödvändigtvis inte behöver vara mellan man och kvinna.

Hur laddar du inför Melodifestivalen?

– Ju mer vi närmar oss tävlingen, desto mer taggad blir jag! Sjukt stor grej! Har nog inte riktigt fattat! Jag jobbar, tränar, sover ordentligt, kollar serier, gör sånt som jag mår av – som att träffa vänner. När det kommer till tävlingen kan jag snöa in mig på små saker, det är ju något med image, hur får man folk att förstå vem man är, samtidigt så tänker jag vem är viktigast – jag eller publiken?

Jag glad över att vara 34 år gammal och vara på den plats jag är i livet. Jag har ett jobb jag tycker om, har fått erbjudande om en doktorandtjänst till 2021 och tävlar i Mello.

Vem följer du på sociala medier?

– Jag följer India Arie. Jag älskar allt hon gör. Hon funderar mycket över livet, livets små saker, bra låttexter, hon är mogen, cool självsäker kvinna. Hon är en bra förebild.

Om Faith Kakembo

Följ@faith.kakembo

Ålder: 34

Yrke: Narkossjuksköterska

Stad: Uppvuxen och bosatt i Jönköping

Familj: Bor med sin man

Rötter i Uganda, född i Kenya

Fotograf Adam Hegerstrand

/Africanent.se

ANNONS