Fotograf:Matilda Rahm
Maria Nohra och Ahmed Berhan i Mizeria. Urpremiär 7 mars 2020 på Kulturhuset Stadsteatern Husby.

Den 7 mars 2020 öppnar Kulturhuset Stadsteatern en ny scen i Husby. Scenen invigs med den nyskrivna pjäsen Mizeria av Melody Farshin i regi av Astrid Kakuli. I rollerna ser vi Maria Nohra och Ahmed Berhan.

Mizeria släpptes som bok 2018 och var då Melody Farshins debut. Den skildrar tonårstvillingarna Aicha och Ali som växer upp tillsammans i ett miljonprogramsområde. Deras vardag kantas av vardagliga saker som tvättider, skola, extrajobb, vänner, kärlek och sorg. Musiken i föreställningen komponeras av musikproducenten Marko “Mack Beats” Saez som producerat musik till artister som Ison & Fille, Aleks, Stor, Grillat & Grändy och Mohammed Ali. Föreställningen riktar sig till skolungdomar från årskurs 8. 

– Vi har inom teatern länge pratat om att vi behöver få in fler röster, perspektiv och erfarenheter i scenkonsten för att göra teatern relevant för fler. Mizeria är ett strålande exempel på det. Den är på många sätt en urberättelse – en uppväxtskildring om att vara ung, att bli kär, om att kämpa med vardagens bekymmer. Men Mizeria är också en berättelse om närheten till våldet och döden som för många idag är en realitet, säger Astrid Kakuli, regissör.

Med urpremiären av Mizeria invigs Kulturhuset Stadsteaterns nya scen i Husby i Kulturskolans lokaler. Verksamheten som kommer att bedrivas är scenkonst och medskapande verksamhet mot målgruppen 15–25 år.

Verksamheten kommer att bedrivas i nära samarbete med Kulturskolan som håller kurser för barn och ungdomar mellan 6–22 år inom ämnena musik, teater, dans, bild och form.

Melody Farshin är stand up-komiker, skribent och författare. Hon har under flera år varit konferencier under poesimästerskapet Ortens bästa poet som drevs av föreningen Förenade Förorter mellan 2015–2018.

Maria Nohra är skådespelare och dansare och har figurerat både inom teater, film, TV och radio. 2016 åkte hon på turné med Riksteatern med föreställningen Min mammas dotter som hon både skrev manus till och spelade i. På bioduken har vi sett henne i långfilmen Amatörer av Gabriela Pichler och på TV har hon bland annat medverkat i Innan vi dörHederÄlska Mig och 2019 års julkalender Panik i tomteverkstan.

Ahmed Berhan är stand up-komiker och har de senaste tio åren turnerat runt på Sveriges olika stand up-scener. Han har även medverkat i TV-program som Släng dig i brunnenParlamentet och barnprogrammet Med Ahmed i medeltiden. 2015 gjorde han sin långfilmsdebut som Tesfay i kärleksdramat Hjärtat av Fanni Metelius.

MIZERIA

AV Melody Farshin

Urpremiär 7 mars 2020 på Kulturhuset Stadsteatern Husby

Regi Astrid Kakuli
Scenografi Fridjon Rafnsson
Kostym Jasminda Asplund Blanco
Ljus Kalle Svensson
Musik Mack Beats
Manuskonstruktion Åsa Lindholm
Dramaturg Mia Winge
I rollerna: Maria Nohra och Ahmed Berhan

/Africanent.se