ANNONS

Africanent.se har träffat 2 medlemmar i dansgruppen Real Action Pantsula som bjudits in till Stockholm av Afia för 3e året i rad.

Pantsula är en subkultur från Sydafrika som kan spåras ända tillbaka till 40 talet och som uppstod som en blandning av de redan 11 befintliga stammarna som finns i landet. Det är en mix av traditionell dans, modern dans och teatraliska gester från vardagens liv, ett av kännetecknen för Pantsula är det snabba fotarbetet. Den 12 juni arrangerar Afia workshopen “Afia presents Pantsula (Part3)” i Stockholm.

Följ @realactionpantsula
       @afiapresent
 

Detta är tredje året i rad som ni anordnar “Afia presenterar Pantsula”, vad får er att fortsätta arrangera workshops med Pantsula?

– Vi fortsätter med workshopen eftersom att det är en upplevelse vi vill dela med oss av. Vi utbyter erfarenheter, övar tillsammans och fortsätter bygga en plattform som förmedlar dansen.
Johanna, hur har du utvecklats som person och dansare sedan du började engagera dig i Pantsula och Sydafrika i allmänhet?
– Första gången jag träffade på killarna i dansgruppen kände jag glädje, en glädje jag inte riktigt kunde förklara. Jag är en freestyle dansare och tränar mycket själv vilket är annorlunda från Pantsula där man tränar tillsammans i ett team. Med Pantsula kände jag en gemenskap och disciplinen att arbeta tillsammans som ett team, Pantsula har en sån kraft och energi där det krävs ett genuint fokus. Pantsula är den ända dansformen som jag känner har pushat mig.
Vad betyder namnet Pantsula ?
– Det är ett ord på zulu – ett språk som talas i Sydafrika och härstammar från ordet “ughupenza” som betyder “dansarens höfter”.
Vad tycker du är de viktigaste grunderna man bör ha för att vara en Pantsula dansare? 
Sbusiso Mthembo/Pantsula
– Förstå kulturen, förstå vart Pantsula kommer ifrån, förstå historien bakom. Att ha förståelse för livet i kåkstäderna där dansen kommer ifrån och kunna ta in känslan i dansen.
Vad inspirerar dig att dansa ? Är det något du vill förmedla när du dansar ?
 
Sbusiso Mthembu/Pantsula
– Dans är livet, dans är ett universellt språk. Jag tror att jag finns på denna jord för att kunna hela människor genom mina rörelser och sprida positiv energi. När vi växte upp tänkte vi aldrig att vi skulle sprida dansen eller bli några slags förmedlare. Det känns bra, vi gör det för livsstilen, subkulturen.
Titice Godson/Pantsula
– Med dansen blir det som att jag förmedlar Guds ord. Vi finns på vår jord för att göra Guds vilja, sprida hans budskap och det gör jag genom dansen. Vi vill berätta för människor att med Gud så kan ens liv förändras. Vi har ett stycke vi kallar “The Bible” där vi bland annat uttrycker detta. Jag började dansa Pantsula för skoj skull men ju mer jag kom in i det hela ju mer förstod jag att jag kan komma längre och sprida dansformen.
Berätta om ett särskilt minne ni har från när ni turnerat med dansen.
Sbusiso Mthembo/Pantsula 
– Mitt starkaste minne är ifrån 2008, det va första gången jag satte mig i ett flyg på väg till China, otrolig känsla!
Titice Godson/Pantsula 
– Första gången jag uppträdde så hade jag för stora skor! Det var ett par “Converse All Stars” storlek 10. Detta var 2013,  jag satt i mitt rum och tänkte hur ska detta gå? Jag skulle undervisa, när dansklassen väl skulle börja så tänkte jag, aja, det är väl bara att köra på! Jag tror på att om man börjar i sämre förutsättningar så kommer stora saker att hända i framtiden.
Teresa/Afia
– Inom streetdance världen blir det oftast väldigt allvarligt när det väl är dags att gå upp på scen, det blir för seriöst. Jag har ett minne av ett uppträdande jag var med på som var mer lekfullt, vi lekte med röster, improviserade, delade glädjen och hade en samverkan med publiken.  Den mer friare och lediga aspekten av framträdandet kändes väldigt bra.
Johanna/Afia
– Jag minns när jag turnerade och var med i ett stycke som kallades “Transition”,  i detta danstycke skulle vi gå in i oss själva, det var väldigt spirituellt och djupt, vi dansade för högre krafter. 2016 körde vi körde 66 shower, målgruppen var barn, jag blev förvånad då barnen förstod precis vad det var vi ville förmedla, vi fick stående ovationer och barnen sprang runt och var glada. Jag fick själv få tårar i ögonen efter en show.
För några år sedan berättade en av Real Action Pantsula medlemmarna i en workshop klass att folk hemma i Sydafrika inte bemöter dom med samma respekt som när dom kommer utomlands, han uttryckte att stödet inte är detsamma och att dansen inte ses som ett yrke, har det förändrats?
 
Sbusiso Mthembo/Panstula
– Alla kan inte jobba på ett kontor, vi är inte alla gjorda för det, dans är vad vi är, det är en attityd. För några år sen så var vi inte så respekterade, i vårt land blir vi uppfostrade till att bli läkare eller advokater, det anses som ett riktigt jobb till skillnad från dans men som man säger : “You won’t respect any man’s job until you do it”. Men synen på oss har förändrats och den förändras hela tiden. På vägen till träningen hemma i Orange Farm så skriker folk “Pantsula heroes”! Folk vet att vi reser numera och respekterar oss mer för det! Pantsula börjar även spridas här, det är vanligare att se pantsula på sydafrikansk TV och reklamfilm. När folk ser att vi är påväg någonstans, vart vi än går så vet de redan att något stort är på gång!
Afia: Johanna och Teresa – Pantsula: Sbusiso Mthembo och Titice Godson
Foto: Africanent.se

Kolla in workshops dagar här: AFIA Presents Pantsula (Part 3)!
I samband med besöket arrangeras Club Woza av Afia & Doundounbah på Södra Teatern i Stockholm, mer info och biljetter hittar du här!
/Africanent.se
ANNONS