ANNONS

När vi anländer till Oscarsteatern i Stockholm är klockan 18.30. Det mullrande minglet hörs ända ut på gatan. Filmfantasterna, den afrikanska diasporan, verksamma från kultursektorn, entreprenörer, sponsorer, konstnärer och volontärer, alla är här för att fira CinemAfrica 20 år.

CinemAfrica är en ideel förening som arbetar med att sprida afrikansk film i Sverige. Föreningen har sitt kontor i Stockholm och har funnits sedan 1996. CinemAfrica arbetar för att öka utbudet av afrikansk film på biografer, festivaler, tv, samt för ökad distribution på dv. Genom sin skolfilmsverksamhet lånar de ut filmer med anknytning till Afrika till skolor i Sverige. Med filmens hjälp vill föreningen uppdatera bilden av Afrika och komplettera det svenska kulturutbudet med afrikanska bilder och röster. I dagsläget har festivalen ett antal sponsorer bland annat Landstinget, Franska Institutet, Fasching, Moderna Museet med flera som du kan se här.

Galan inleds med ett öppningsnummer av dansaren Nikki Tsappos (från prisade dokumentärfilmen Martha & Nikki), en diktuppläsning av Augustpris vinnaren Johannes Anyuru, politikertal (Vänsterpartiet) Malcolm Jallow, minnet av den prisbelönta skådespelerskan Kudzai Chimbaira – en eldsjäl inom svensk teater hedrades.

Festivalens öppningsfilm  heter “Félicité”, filmen är nominerad för bästa regioch har fått en utmärkelse för bästa kvinnliga och manliga huvudroll, bästa film, bästa klippning – African Movie Academy Award 2017. Regi – Alain Gomis, filmen utspelas i Kongo- Kinshasa.

Efter en relativt lång men fantastisk film kunde alla sträcka på benen och dansa loss på efterfesten i Guldfoajén med Dj @sugarcaneswe och framträdande av @mapiano och ingen mindre än P3 guld vinnaren till “Årets framtida artist”  – @officiallamix

CinemAfrica filmfestival pågår från 26/2 fram till 4/3, du ser hela festivalprogrammet här www.cinemafrica.se

Plats Stockholm

Datum 26/2 – 4/3

Hemsida www.cinemafrica.se

Se filmtrailern till Félicité här!

Följ: @cinemafricaswe

A post shared by African Entertainment Sweden (@africanentsweden) on

//Africanent.se

ANNONS