För en månad sedan upptäckte vi Ikram Abdulkadirs bildkonstkonto genom modevarumärket Mixed Grill Banjul Instagram. Ikrams fotografier visar ett iakttagande öga som utforskar sin identitet och rötter från Somalia.

Vi fick djupdyka i 22-åriga Ikrams värld, en bildkonstnär med stora ambitioner och medfödd känsla för foto.
 
Följ @ikramianism
Hur skulle en drömplåtning se ut?
– Jag har tänkt så mycket på hur min drömplåtning skulle se ut. Jag försöker bara visualisera det jag känner och dem idéerna som jag får genom fotografin. Men det finns såklart vissa idéer som jag kanske inte kan visualisera här i Sverige, jag måste erkänna att jag alltid velat göra en porträttserie av somaliska kvinnor i Somalia. Jag har alltid velat åka dit och utforska min identitet.
Finns det någon särskild person du vill fotografera? 
– Det finns flera, men det är inte nödvändigtvis kända personer. Ibland ser jag någon som fångar mitt öga, någon som jag vet hade gjort sig bra på bild. Ibland kan jag sitta och tänka ihop hela photoshoots med personer jag ser ute som jag förmodligen inte kommer fotografera haha! Det är en av anledningarna till att jag är väldigt förtjust i “Street photography”.
Hur utvecklas du som människa när du fotograferar?
– Jag förstår mer om mig själv och får lättare att strukturera mina tankar och känslor när jag får ta bilder på andra. Det kanske räknas som att utvecklas som människa. Jag förstår mer om mig själv eftersom jag kan visualisera min tankar, om man kan säga så.
Foto: Ikram Abdulkadir
Foto: Ikram Abdulkadir
Är det viktigt för dig att visa upp ditt jobb för andra?
– Absolut, det är viktigt för mig. Att andra tar del av ens verk och tycker om dem nästan lika mycket som jag gör själv är en fin känsla. Det gör mig ännu mer peppad att fortsätta.
Vad är det absolut roligaste minnet från en plåtning?
– Alla plåtningar med min lillasyster är roliga, hon har en fantastisk personlighet!
Har du några svagheter när det kommer till fotokonst?
– Jag är svag för fotografier som utforskar spiritualitet särskilt islamisk och somalisk kultur.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Inom den närmsta tiden har jag inga planer på att arbeta heltid med fotografin, jag försöker bli klar med mina studier. Men någon gång skulle jag vilja åka till Somalia och göra porträttserien som jag nämnde och ställa ut.
Foto: Ikram Abdulkadir
Foto: Ikram Abdulkadir
Foto: Ikram Abdulkadir
/Africanent.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here