Just Africa, butik och galleri på södermalmstorg i hjärtat av Stockholm har sedan 2003 jobbat med kreatörer från den afrikanska kontinenten. Som en förlängning på det arbetet skapades Stockholm2day, pop-up butik för klädmode av den afrikanska diasporan i Skandinavien och alla som har en relation till den afrikanska kontinenten.

Förra året, på den globala mode och trendspanings mässan i Paris – Première Vision hade man en egen avdelning enbart för waxprint tyg. Tygen visades som nästa stora trend 2016, varumärken som franska MAISON CHÂTEAU ROUGE, Labo, International Fashion and trends visade vägen och mindre varumärken med fokus på waxprint utvecklades snabbt i europa.

Lotta Spykman driver butiken sedan 2003, ägare sen 2010. Butiken hette först Burkina Faso Design, startades 2001 av en svensk tjej som växte upp i Burkina Faso och hade många kontakter med småföretagare och hantverkare. Så starten var att bidra till en större marknad för dem.

Lotta Spykman, foto av Baraka Yamato Bahati.

– När jag kom in 2003 var det lite av ett “bananskal”, jag hade bott i Burkina Faso mellan 1988-1990, och de ville ha en butiksansvarig som kunde franska och kände till Burkina. Jag hade arbetar med internationella utbyten och kontakter med Afrika den vägen, men inte drivit butik innan. Butiken har utvecklats och vårt mål idag är främst att lyfta fram olika afrikanska varumärken och designers. Allt baseras på principerna om fairtrade; det innebär bl a att produkterna ska vara tillverkade under schysta villkor med vettiga löner, bra arbetsvillkor, bra miljötänk och inget barnarbete.

Vad är bakgrunden till att du startade Stockholm2day?

– När butiken startade såg Sverige annorlunda ut, den afrikanska diasporan var inte så stor. Men det har hänt mycket på 15 år och idag finns det många kreatörer inom mode och design och konst som bor här men har rötterna i Afrika och vi fick många förfrågningar om att ta in produkter som tillverkas här. STOCKHOLM2DAY växte då fram som ett sätt för oss att kunna utveckla samarbeten med lokala kreatörer. Dels för att vi ser att det finns ett behov av att man som relativt okänd kreatör kan få visa upp sig och för att vi har en plats mitt i Stockholm där vi har alla möjligheter för att synliggöra den afrikanska diasporan centralt i stan. Vill vi ha ett inkluderande samhälle är det ju dumt att inte utnyttja de platser vi har!

Vilka designers och varumärken jobbar ni med?

– Just nu är det vårt 10 varumärke som kör en pop-up hos oss. Förutom konstnärer och musiker som också varit här med utställningar och konserter. Bl.a. har vi haft pop-up med Le Noir, Zimbochic, Sabaratay, Kabelis wax Edition och Amincouture (baserad i Berlin).

Vad är det ni söker hos ett varumärke?

– Vi söker varumärken där designerns/kreatören har en bra kvalitet och egen målbild om vart man vill ta sitt märke. Att man vet varför man vill synas på STOCKHOLM2DAY och vad man vill göra med det.

Vilken shoppingupplevelse kan man vänta sig som kund när man besöker JustAfrica och Stockholm2day?

– Just Africa är en mötesplats, här råder en familjär stämning och man kan sitta ner, ta en kaffe eller te, hitta schysta produkter, bli inspirerad och må gott när man går härifrån, vare sig man handlat eller inte.

Hur har mottagandet varit?

– Bra! Det är svårt att nå igenom bruset i Stockholm, men vi får väldigt bra respons på konceptet och folk uppskattar att få se något nytt, kunna handla något unikt och veta att det är bra gjort.

Vad händer under våren 2017 kring STOCKHOLM2DAY, har ni nya samarbeten på gång?

– Just nu pågår en pop-up med Sabrina Nkondola och hennes klädmärke med samma namn. Sabrina arbetar mycket med remakes som bas och vill vi att vi som modekonsumenter tänker efter hur vi använder våra kläder och vad vi köper. Spännande och kul märke! Sabrina Nkondolas pop-up håller på till 19 april. Lite senare i maj kommer Amincouture tillbaka.

Öppetider: mån-fred 11-18, lör 11-16
Sociala medier: Facebook – Just Africa och instgram @justafrica
Kontakta oss gärna om du har ett märke som du tycker skulle passa in i konceptet med STOCKHOLM2DAYhttps://justafrica.se

/Africanent.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here