ANNONS

 

Vi på Africanent.se har alltid förundrats över den energi och passion dansaren och koreografen Sara Galan sprider runt omkring sig på nätet. Genom dansen och sina virala succeer erövrar hon världen. På ett naturligt sätt anammar hon olika dansstilar precis som att det vore hennes egna språk. Och visst är dansen hennes språk, med stor passion och kärlek bemästrar hon olika dansgenres, främst från delar av den Afrikanska kontinenten.

Vi har fått kliva in i Saras värld, en värld  som verkar vara fylld av liv och livsglädje tillsammans med disciplin och hög arbetsmoral. 

När började du dansa?

– Min pappa är musiker så jag var alltid omgiven av musik sedan jag var bebis. Redan vid två års ålder slängde jag ut mina föräldrar ur rummet och dansade framför mina deras vinylspelare i vardagsrummet.

Mamma tog mig till min första dansklass när jag va 6 år gammal på Kulturama efter att en andlig kvinna sagt till min henne att dans skulle bli ett viktigt element i mitt liv och att hon måste uppmuntra mig till att dansa.

Det var så allt började, även när jag hade tröttnat vid 15 års ålder så fortsatte mamma att “tvinga” mig till att ta klasser; jag provade olika stilar tills jag hamnade hos Gabirel Moraga och 90-Degrees i Rinkeby. Det var först då började jag känna den stora kärleken till dansen och kände adrenalinkickar när jag stod på scen, men också en djupare koppling till något utanför mig själv varje gång jag gick på klasser.

Jag tror att dansen hittade mig innan jag hittade den och den väntade bara på rätt tillfälle att presentera sig.

Vad inspirerar dig som koreograf och dansare?

– Först och främst Gud, för jag tror inte att jag som människa kan få mig själv att se alla dessa bilder och steg jag ser i mitt huvud. Det måste helt enkelt komma ovanifrån, för så mycket passion och kärlek som jag lagt ner och lägger ner på min konst kan enbart komma ifrån Gud. Jag är alltid väldigt “spirituellt connected” när jag dansar.

Musiken, men jag kan aldrig välja låtar utan låtarna hittar alltid mig, då får jag en känsla eller ser steg och bilder i huvudet. Afrikansk musik och afrikanska dansare inspirerar mig väldigt mycket, jag älskar de olika kulturernas dynamik, grooves och självklart alla underbara rytmer. Framförallt trummor, så fort jag hör trummor får jag som en adrenalinkick och mitt hjärta börjar slå fort – det går in i själen direkt.

 Hur ser din arbetsprocess ut?

Det är lite olika men jag börjar alltid med att be Gud om vägledning och inspiration innan jag går in i dansstudion, sedan kan jag ibland stå i studion och prova olika steg till den låt jag skapar, men oftast så kommer bilder och steg direkt så fort jag lyssnar på musiken. Oftast så kan jag koreografera i mitt huvud på väg till studion eller dansjobb, jag har ingen speciell process utan “det bara händer” av sig självt.

Berätta om projektet “Dancers Against Racism”

– #DAR är mitt projekt som startades av en slump, som senare ledde till att jag vann Afrikanska Diaspora priset Årets Artist 2015. Projektet har fokus att främja Afrikansk dans och musik samt Afrikanska Artister då Afrika för mig är min stora kärlek och det jag brinner för.

Jag satt en kväll, året var 2014, scrollade nyheter på FB, följde olika konversationer angående att Sverige Demokraterna börjat mygla sig in i riksdagen och att samma sak höll på att hända i Frankrike … Jag kände verkligen äckel känsla och sorg i hjärtat! Från ingenstans så ploppade idén upp att jag ville göra en video som börjar en sorts “Stafett” där vi hyllar mångkultur och visar att vi inte stödjer SD och vad dom står för.

Det var en sådan stark känsla i mig, jag började genast kontakta olika dansare runt om i världen, samarbeta och göra något positivt istället för att fokusera på det negativa. Tillsammans med det gäng jag fått ihop från olika delar av världen släppte vi videos med en enkel koreografi till refrängen i en låt jag valde ut: Shatta Wale – You cant touch me. Sedan fick alla koreografer valfri stil på vers under sommaren och vips så gick vi viralt – worldwide! Professionella dansare och “vanligt folk” skickade in videos från nästan 35 länder. Det blev stor uppmärksamhet i framförallt Ghana där låten “Shatta Wale” kommer ifrån.

Låtarna som väljs varje år har en mening , t.ex. Shatta Wale – you cant touch me, som vi körde första året tolkade jag när han sjunger “you cant touch me”, oavsett hur mörk världen blir så kan hat inte ta bort ens ursprung och stoltheten i vart ens rötter kommer ifrån.

Vi fick in så många vackra meddelanden om hur glada vi hade gjort folk med våra videos och hur stolta dom kände sig över sina kulturer. Det rörde mig verkligen i hjärtat så efter det har vi fortsatt varje år, vi gör även donations workshops i projektet för att samla ihop pengar till olika organisationer och projekt i Afrika. En organisation vi jobbar med är Hope4 Kinshasa som har sin bas i Sverige.

Sedan gör jag även intervjuer och “dance sessions” med olika dansare världen över där jag går in i studion, gör kulturutbyten, pratar om det olika stilarna samt frågar dansarna frågor om olika saker som har med rasism , mångkultur och varför det är viktigt att sprida olika kulturer osv…Det är en unik en chans att inspirera  runt om i världen, att få se olika stilar och lära sig om andra dansare som man kanske aldrig hade stött på annars.

Årets #DAR kampanj / Stafett börjar 1 maj och vi har 6 länder som är med i stafetten, den 7 dagen släpper vi en tutorial med en koreografi och då är det fritt fram att lära sig stegen och skicka in sin video till oss :).

Dom som är med i Galang Crew är Diana Ledan, Amelis Nicoletti och jag själv. Jag har hittat min järntrio, dom liknar mig väldigt mycket när jag var i deras åldrar, deras passion och kärlek för dansen är lika hög som min, vilket är väldigt ovanligt att hitta, samtidigt som att vi är ett Crew så är jag deras mentor och lär dom allt jag lärt mig från mina egna mentorer. Allt från den konstnärliga aspekten, hur man kan jobba och lyssna på musiken till hur man beter sig på auditions, till priser man ska ta för olika jobb, men framförallt lär jag dom discipline, arbetsmoral och respekt för konsten . Dom är som mina själssystrar och dom kommer gå väldigt långt i branschen om dom väljer att jobba med det längre fram.

Hur håller du dig uppdaterad om vad som händer i dansvärlden?

Jag kollar olika klipp, reser, pratar med dansare runt om i världen, finns ju massor av bra sidor på Instagram som t.ex. “Chop daily” som postar videos dagligen med ny musik och olika stilar.

På den afrikanska kontinenten ser man nya dansstilar skapas titt som tätt genom virala klipp och musikvideos, hur ser den utvecklingen ut i Sverige?

Äntligen har Urban Afro Beats tagit fart i Sverige! Roligt att se ungdomar komma in på klasser, dansa och slakta! Tycker tyvärr att många dansare hoppar på “Hypen” och börjar lära ut stilar dom inte kan utan bara kopierar steg för att tjäna cash. Men det där är en helt annan konversation…

 Vad har du för tips till den som vill bli professionell dansare eller koreograf? 

1.Du måste brinna för konsten, det är nr 1, brinner du inte för konsten kommer du aldrig kunna lyckas, det är en väldigt tuff bransch som ger få jobb.

2.FÖRDJUPA DIG! Lär dig en stil I taget på riktigt, ta tid att vara elev och bara lära dig olika saker, du blir aldrig fullärd och om du inte lär dig ordentligt kommer du aldrig bli mästare i din konst.

3.Sätt din ribba som konstnär, kvalitet och framförallt ha en hög arbetsmoral, ge respekt där den ska ges och kräv respekt där den förtjänas, när du värderar dina kunskaper kommer andra också att göra det.

4.Var envis, blir det tufft jobba ännu hårdare.

5.Se till att hitta bra folk som kan vägleda dig på vägen och ställ många frågor.

6.Jobba hårt.

7.Jobba ännu hårdare!

Kommande projekt 2017?

1.Projektvideo som är del av #DAR kampanjen : ” Fuck SD ”

2.#DancersAgainstRacism kampanjen / Stafetten som startar 1 maj.

– Workshops och shower kommer komma löpande under vår-sommar, så håll dig uppdaterad på mina sociala medier kanaler!

Instagram: saragalan80

FB: sara.galan3

FB: galang.crew4

YOUTUBE : www.youtube.com/saragalan
( Dancers Against Racism ) FB: wesharedance

FÖRSTA #Dancers Against Racism videon som släpptes 2014 : 

/Africanent.se

 

 

 

 

ANNONS