ANNONS

DJ Black-Moose är ett namn som finns på allas läppar, efter flera år som DJ i det populära programmet Kärleksattacken På Svensk Hiphop med musikjournalisten Ametist Azordegan på Sveriges Radio, började det dra igång rejält för Black-Moose. Bland annat har han jobbat med svenska hiphop artister som NÄÄK & Nimo, Medina, Ken Ring, Abidaz med flera… Turnerat i hela Skandinavien, blivit sitt egna varumärke, utnämnts till årets DJ 3 år i rad av Skandinaviens största hiphop magasin Kingsize, varit öppningsnummer för ett flertal internationella artister som Mos Def, 50 Cent, Whiz Khalifa, Fat Joe och är ambassadör för 50 Cents hörlurar SMS Audio. Pa Musa Jallow – DJ Black-Moose har omvänt sina tuffaste motgångar till en framgångssaga. Vi får prata med en öppen, energisk Black-Moose som är mitt i en Sverige turné, precis samarbetat med Amerikanska BET’s internationella programkoncept Cypher och ska släppa musik, sin allra första singel, “Nasty”.

 

Hur kom ditt artistnamn Black-Moose till?

– Sen jag var liten kallades jag för Moose, jag heter ju Pa Musa…Jag började som DJ Black, artisten Lazee som jag känner sedan långt tillbaka började med att presentera mig för olika människor bland andra Ken Ring som jag sedan var DJ för i 2år. Det var han som kom på att man kunde lägga Moose till mitt DJ namn. Han och Lazee som också är VD för Timeless Music som jag är signad på är till stor del av anledningen att jag har en karriär som DJ idag.

Vad är det bästa med att jobba som DJ? 

– När man får ett dansgolv som njuter av ens spelning, publiken går från festen nöjda och när andra DJ’s i branschen kontaktar mig för att ge mig beröm för mitt arbete!

 

Kommer du ihåg din allra första spelning?

– Haha, jag minns det som igår! Ett skoldisco i Västerås, Vallby där jag kommer ifrån, jag gick i årskurs 5 och årskurs 6 hade disco. De hade hyrt in DJ utrustning, jag fick spela med ett par andra killar, det var stort! Pappa är gammal DJ faktiskt, han har lärt mig allt jag kan!

 

När du jobbar med internationella artister som Fat Joe som hade konsert i Stockholm för ett par veckor sedan, hur förbereder du en sådan spelning?

– Generellt förbereder mig själv mer mentalt, jag har stund för mig själv, tar det lugnt,ringer mamma för att prata lite. Jag har aldrig varit den som gjort spellistor. Sen möter jag upp artisten, ser vad det är för publik och frågar artisten vad han vill ha för ”mode” – stämning.

Fat Joe hade redan kollat upp mig, han tyckte jag var ”laidback”, han blev lite förvånad först så han googlade mig, han fick syn på mitt samarbete med 50 cent, man kan säga att han var ganska imponerad. Sen tror jag att det var en kombination av min personlighet och talang som fick oss att komma bra överens.

 

Hur balanserar du ditt artisteri, entreprenörskap och familjeliv? 

– När jag kom ut från fängelset, bestämde jag mig för att ge ungdomarna det stödet jag aldrig fick fick när jag var yngre, för mig har det alltid varit ett mål att jobba med människor. Mitt i turnén och entreprenörskapet utbildar jag mig i Göteborg, för att kunna fortsätta jobba som mentor för ungdomar.

I sin karriär är det viktigt att lägga fokus på flera saker, så att inte allt som händer stiger en över huvudet. Jag har 50 cent som förebild när det kommer till entreprenörskap. Det är viktigt att synas i olika sammanhang, använda plattformen till max för att kunna nå ut.

När det kommer till familjelivet har jag fått skjuta fram vissa förfrågningar i och med att min fru var gravid och vi inte kunde resa. Nu när min son är lite större tar vi med honom så att vi kan vara tillsammans.

 blackmooseafricanentse

Du har utnämnts till årets DJ 3 gånger i rad, ett prestigefyllt pris som delades ut av Kingsize Magazine (Skandinaviens största hiphop magasin), utöver att det gjort dig etablerad som artist har det funnits något negativt med att vinna flera gånger?

– Baksidan är att människor runt omkring blir svartsjuka, de beter sig annorlunda. Människor man känt länge som man inte trodde skulle kunna reagera på det sättet. Jag har aldrig känt svartsjuka när det kommer till andras framgång utan alltid inspirerats av den. Svartsjuka är som en sjukdom, folk tycker kanske det är konstigt att jag tycker så, men jag fattar inte grejen med den känslan…

Min styrka är mitt kreativa arbete, det är där jag känner mig som bäst. Det finns ingen Dj som har ”grindat” – jobbat lika hårt som mig. Ryktet som går är att jag skulle fått priset 3 gånger i rad för att jag är kompis med några på Kingsize, att jag betalat ut pengar för att få priserna. Rykten är svartsjuka och är enligt mig baksidan av all framgång.

 

Berätta lite om Swedish Cypher, samarbetet för BET (Black Entertainment Television Awards i USA)?

– Jag hade ett showcase, Black-Moose showcase på Hotel Lydmar i Stockholm, jag bjöd in etablerade rappare, upp och kommande artister som Jireel, en stor talang bara 16 år gammal med en hit som heter Cataleya! Oetablerade artister från förorten. Micheal Armstong, EVP & GM International Brand Development på Viacom International Media Networks råkade bo på samma hotell. Han kom ner till mitt showcase, han hade växlat några ord med rapparen Kumba M’Bye och frågat om mig. Han pratade först med min manager, för att jag var mitt uppe i mitt showcase. Så fort jag kom av scen, presenterade han sig själv och vi pratade en stund.

Jag var lite förvånad att han var där, ”don’t worry I allreday checked you up” sa han. Han hade redan kollat upp mig och bestämt sig där och då att vi skulle samarbeta.

Det är det jag uppskattar och den stora skillnaden mellan Sverige och Usa. Om de gillar något får saker att hända snabbt!

Tillsammans med min familj åt vi middag med Mr Armstrong, han berättade att han uppskattar det jag gör och berättade om sin idé – en svensk version av Cyphern till BET’s play-app. 2 veckor senare hörde han av sig! Det var snabba ryck, intervju, fotografering, spela in en Cypher trailer, de ville genomföra allt bara 2 dagar efter det samtalet. Då var jag mitt uppe i en turné, jag reste kors och tvärs över hela landet, så jag föreslog att vi kunde sätta ihop allt en vecka efter. Jag hade 2 dagar på mig att sätta ihop allt till BET teamet, välja artister som skulle in i studion, göra musik…

Jag är den första DJ’n som fått göra det här, representera Sverige utomlands i ett sådant forum. För mig är samarbetet med BET det största som hänt mig hittills.

När det kom ut uppskattades det av många, men jag fick även mycket negativ feedback av andra som ”varför tog du inte med svenska rappare ” – är inte vi som medverkar svenskar tänkte jag? ”Varför är dem bara från Stockholm och inte Malmö”?

Talang är talang, det krävs mycket att spotta rader framför kameran på kort varsel, jag valde dem artisterna för att dem är bra och jag kände att de kunde leverera. Jag fick grym feedback av producenten som tyckte att det var den bästa internationella Cypher lanseringen hittills (andra europeiska länder har deltagit i Cyphern). Det väntas mer samarbeten framöver…

Lockar en internationell karriär som DJ?

– Det har varit mycket grejer på gång, att nå internationellt har jag planerat inom mig själv, men man måste ha mycket kött på benen innan man beger sig utomlands. Först ville jag göra mig ett namn runt om i Skandinavien. De referenser vi har i Sverige är inte samma som i andra länder, jag vill ha en meritlista innan jag beger mig in i matchen för att konkurrera internationellt… I februarimånad är jag aktuell för en spelning i San Francisco, jag kommer att spela på olika nattklubbar i delar av Afrika. En turné i Afrika har har varit aktuellt länge, men sen jag blev Pappa så har jag varit tvungen att skjuta på det lite, men eftersom han är större kan lilla Moose resa med oss, så det kommer att bli smidigare att bege sig ut…

Vad gör en bra DJ, vilka egenskaper ska man ha för att lyckas med att få igång publiken?

– Till alla ungdomar som vill bli DJ’s vill jag börja med att säga håll 100 procent fokus. ”Grinda” – jobba hårt och var driftig!

I början gjorde jag mixtapes hemma, brände ner dem på CD skiva, ställde mig utanför nattklubbar, väntade tills alla kom ut och delade ut skivorna. Folk skrattade åt mig men det gav sig, jag fick en fanbase och senare publik till mina spelningar.

När du väl kommit upp till en viss nivå, hitta dig själv som DJ. Jag använder mikrofonen, kommunicerar med publiken, det är min grej. Hitta inspiration, någon som du ser upp till.

 

Hur tror du att Dj statusen kommer att utvecklas i framtiden nu när tekniken tillåter alla som vill spela och vara DJ?

Det kommer nog finnas folk som DJ:ar för skoj skull och de som mig som ser det som ett riktigt jobb, ett heltidsjobb, en livsstil.

Många bloggare tjänar stora summor pengar pengar för att de har ett namn. Det spelar ingen roll om du är bättre än bloggaren tekniskt eller musikaliskt. Idag har namn och teknik försprång.

Vi bor i landet lagom, för mig handlar det om att sticka ut så mycket som möjligt. Man måste alltid jobba hårdare, utmärka sig. Min publik vet vad den får, jag kör den amerikanska stilen. Och när Black-Moose inte turnerar så får fansen veta vad jag jobbar med på annat håll, hur min vardag ser ut.

Den 29 oktober släpper du din första singel “Nasty”, vad har du för planer som musikartist?

Tanken är mer att vara som en kompositör, bygga upp sound och sen välja ut artister som kan vara bra för just den låten. Man har en idé om vilka artister man tror skulle passa bra på den skivan. Lazee, VD för Timeless Music som jag är signad på, tyckte alltid att jag skulle göra någonting med musiken, att jag måste släppa något.

På 90-talet släppte DJ Sleepy en samlingsplatta något som var unikt för en DJ, förresten shout-out till DJ Sleepy, en legend och gudfadern av alla DJ’s i Sverige!

För en musikproducent är det viktigt att kunna DJ:a, man lyfter fram ett namn, de ända producenter jag vet som kan DJ:a idag är Mack Beats, Salazar Brothers. Jag planerar att göra en samlingsplatta, låten Nasty är först ut. Jag har bra folk runt omkring mig, Fat Joe till exempel är en av dom som lyssnat på mitt material och delat med sig av idéer, han har gjort det för mig, enbart av kärlek till det jag gör!

Singeln “Nasty” kommer att släppas på Spootify, Tidal, Shazam…överallt!

Hur avslutar du 2016?!

Jag avslutar min Sverige turné fyra dagar innan nyår och avslutar året med att spela på en stor scen i Gambia!

 

Hemsida: http://djblackmoose.com/

Facebook: Blackmooseofficial

Instagram: dj_blackmoose

/Africanent.se

 

 

 

ANNONS