ANNONS

I västra Afrika, inkilad i ett annat land, ligger Gambia, ett av kontinentens minsta länder. Trots sin undanskymda roll utgör den gambiska communityn i Sverige en av de äldsta migrantgrupperna från Afrika och har satt sin prägel på landet genom namn som Seinabo Sey, Erik Lundin, Alice Bah Kuhnke och Badou Jack. Hur kommer det sig?

Allt började 1965. En värmlänning vid namn Bertil Harding är på resa i Senegal och en högersväng vid fel tillfälle tar honom ända ut till den gambiska kusten och Atlantens mäktiga vågor. Bertil har kommit till ett para­dis, och hit ska han genom åren ta mängder av svenskar som längtar till sol och värme. Ovetandes öppnar han samtidigt dörren för tusentals gambier som söker en bättre framtid i Sverige.

Journalisten Amat Levin, själv med rötter i Gambia, skriver fram en berättelse om ett oväntat möte. Han träffar svensk-gambier som kom hit redan på 1960-talet och började jobba inom vården och industrin och de unga som idag gör avtryck inom kultur, mode, politik och idrott. Hur skiljer sig deras upplevelser åt? Vad säger deras berättelser om ett Sverige där invandring blivit allt mer ifrågasatt? Och kan deras existens härledas till några slumpartade sammanträffanden på femtio- och sextiotalet?

Slumpens barn är ett porträtt av en diaspora bestående av många olika röster, åsikter och erfarenheter. Det är också en personlig berättelse om viljan att reparera familje­band och vad det innebär att föra ett arv vidare.

Boken utkommer 3 april 2020

Förlag Natur & Kultur

Om Amat Levin

Amat Levin är journalist och uppvuxen i Farsta i södra Stockholm. Han gör podden Power Meeting Podcast och driver Instagramkontot @svarthistoria. Slumpens barn är hans första bok.

Foto: Senay Berhe

/Africanent.se

ANNONS