För någon månad sedan upptäckte vi Ikram Abdulkadir bildkonst konto via Mixed Grill Banjul konto på Instagram. 22-åriga Malmö baserade Ikrams fotografier visar på ett iakttagande öga som vill dela med sig av sina vardagsupplevelser, tankar, utforska sin identitet och ursprungsrötter från Somalia.

För en liten stund får vi djupdyka i Ikrams värld och finner en bildkonstnär med visioner och en medfödd känsla för estetik, färg och form!
 
Följ Ikrams bildkonst på instagram: @ikramianism
Hur skulle din dröm plåtning se ut?
– Jag har tänkt så mycket på hur min drömplåtning skulle se ut. Jag försöker bara visualisera det jag känner och dom idéerna som jag får genom fotografin. Men det finns såklart vissa idéer som jag kanske inte kan visualisera här i Sverige, jag måste erkänna att jag alltid velat göra en porträttserie av somaliska kvinnor i Somalia. Jag har alltid velat åka till Somalia för att kunna utforska mer av min egen identitet.
Finns det någon särskild du önskar fotografera? Varför just han/henne i så fall?
– Det finns många människor jag vill fotografera men det är inte kända människor nödvändigtvis. Ibland ser man någon som fångar ens öga och som jag vet hade gjort sig bra på bilder. Ibland kan jag sitta och tänka ihop hela photoshoots med personer jag ser ute som jag förmodligen inte kommer fotografera haha! Det är också en av anledningarna till att jag är väldigt förtjust i “street photography”!
Hur utvecklas du som människa när du sysslar med fotografin?
– Jag förstår mer om mig själv och får lättare att strukturera mina tankar och känslor när jag får ta bilder på andra och det kanske räknas som att utvecklas som människa. Jag förstår mer om mig själv eftersom jag kan visualisera min tankar om man säger så.
Är det viktigt att visa upp ditt jobb för andra?
– Absolut, det är viktigt för mig. Att andra tar del av ens verk och tycker om dom nästan lika mycket som jag gör själv är en fin känsla. Det gör mig ännu mer peppad på att fota mer och dela med mig.
Vad är det absolut roligaste minnet från en plåtning?
– Alla plåtningar med min lillasyster är roliga, hon har en fantastisk personlighet!
Har du några svagheter?
– Jag är svag för fotografi som utforskar spiritualitet särskilt islamisk och somalisk kultur.
Hur ser dina framtidsplaner ut vad gäller fotografering?
– Just nu och inom den närmsta har jag inga planer på att arbeta heltid med fotografin utan jag försöker bli klar med mina studier och vila upp mig sen. Men någon gång skulle jag vilja åka till Somalia och göra porträttserien jag pratade om och ställa ut.
Foto/rättigheter: Ikram Abdulkarir
/Africanent.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here