För någon månad sedan upptäckte vi Ikram Abdulkadir bildkonstkonto via Mixed Grill Banjul på Instagram. Ikrams fotografier visar på ett iakttagande öga som vill dela med sig av  vardagsupplevelser,  tankar,  utforska sin identitet och ursprunget från Somalia.

I ett ögonblick får vi djupdyka i 22-åriga Ikrams värld och finner en bildkonstnär med stora ambitioner och en medfödd känsla för estetik, färg och form!
 
Följ @ikramianism
Hur skulle din dröm plåtning se ut?
– Jag har tänkt så mycket på hur min drömplåtning skulle se ut. Jag försöker bara visualisera det jag känner och dom idéerna som jag får genom fotografin. Men det finns såklart vissa idéer som jag kanske inte kan visualisera här i Sverige, jag måste erkänna att jag alltid velat göra en porträttserie av somaliska kvinnor i Somalia. Jag har alltid velat åka till Somalia för att kunna utforska mer av min egen identitet.
Finns det någon särskild person du skulle vilja fotografera? 
– Det finns många människor jag vill fotografera, men det är inte nödvändigtvis kända personer. Ibland ser man någon som fångar ens öga och som jag vet hade gjort sig bra på bild. Ibland kan jag sitta och tänka ihop hela photoshoots med personer jag ser ute som jag förmodligen inte kommer fotografera haha! Det är en av anledningarna till att jag är väldigt förtjust i “street photography”.
Hur utvecklas du som människa när du fotograferar?
– Jag förstår mer om mig själv och får lättare att strukturera mina tankar och känslor när jag får ta bilder på andra och det kanske räknas som att utvecklas som människa. Jag förstår mer om mig själv eftersom jag kan visualisera min tankar, om man kan säga så.
Är det viktigt att visa upp ditt jobb för andra?
– Absolut, det är viktigt för mig. Att andra tar del av ens verk och tycker om dom nästan lika mycket som jag gör själv är en fin känsla. Det gör mig ännu mer peppad på att fortsätta.
Vad är det absolut roligaste minnet från en plåtning?
– Alla plåtningar med min lillasyster är roliga, hon har en fantastisk personlighet!
Har du några svagheter när det kommer till fotografier?
– Jag är svag för fotografier som utforskar spiritualitet särskilt islamisk och somalisk kultur.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu och inom den närmsta tiden har jag inga planer på att arbeta heltid med fotografin, utan jag försöker bli klar med mina studier. Men någon gång skulle jag vilja åka till Somalia och göra porträttserien jag pratade om och ställa ut.
Fotograf  Ikram Abdulkarir
/Africanent.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here