Dansaren och koreografen Niki Tsappos får Ganneviksstipendium 2021 i kategorin dans.

Som dansare och koreograf har Niki satt Sverige på kartan genom att vinna VM i streetdance på Just Debout i Paris. Hon har spelat i hyllade föreställningen “Svaret” på Vällingby Stadsteater, medverkat i föreställningar på Dansens Hus och Riksteatern. Hennes dansresa har skildrats i dokumentärfilmen Martha & Niki som gått på biograf och SVT.

Motiveringen lyder:

“Med en stark individualitet och aldrig sviktande energi både på och bakom scenen är Niki Tsappos utan tvekan Sveriges främsta representant inom street- och hiphopdansen. Hon är en innovativ pionjär som dansare, domare och pedagog. Hon har banat väg för otaliga andra inom fältet och öppnat upp möjligheter för fler kvinnor att ta plats på scenen. En teknisk förmåga utan gränser vars rörelsespråk förtrollar betraktaren i mötet mellan explosivitet och hänförande skörhet.”, skriver Ganneviksstiftelsen på sin hemsida.

Ganneviksstipendiet delas ut av Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stipendierna är på vardera 500 000 kr och ges till verksamma konstnärer.


Foto: Niki Tsappos/Mei-Visions

/Africanent.se