Den senegalesiske sångaren Youssou N’Dour finns bland de nya utländska ledamöterna i Musikaliska Akademien. Fyra svenska och fem utländska ledamöter valdes in vid akademiens senaste sammankomst.

“Den senegalesiska sångaren och kompositören Youssou N’Dour är född i Dakar, Senegal. Hans betydelse som förnyare av den västafrikanska musiken kan inte överskattas. Utifrån den traditionella musiken har han utvecklat och skapat en avancerad nutida musikform, i till exempel ”Super Etoile de Dakar” (Dakar Stars), som är älskad av miljontals människor. Genom talrika samarbeten med musiker från andra kulturer, liksom många år av turnerande över hela världen, har han skapat möjlighet för den rika västafrikanska traditionsmusiken att nå en stor internationell publik. Youssou N’Dour har ett starkt engagemang för fred och demokrati på den afrikanska kontinenten och har som rådgivare åt presidenten i Senegal och som kulturminister i sitt hemland använt kulturen som verktyg och förtroendeskapande medel i olika konflikter. Time Magazine utsåg 2007 Youssou N’Dour till en av världens 100 mest inflytelserika personer. 2013 tilldelades han The Polar Music Prize.”, skriver Musikaliska Akademien.

1994 släppte Youssou N’Dour internationella succén “7 seconds away” med Neneh Cherry som gästartist. 2019 släppte artisten albumet “History”, på spåret “Birima” gästar Seinabo Sey.

Kungl. Musikaliska akademien instiftades av Gustav III år 1771. Idag är Akademien en fristående institution som förenar tradition med ett aktivt engagemang i dagens musikliv.

Den 13 juni 2021 spelar Youssou N’Dour och bandet Super Étoile de Dakar på Konserthuset i Stockholm.

/Africanent.se