Johannes Anyurus roman “De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

Handlingen utspelar sig i en närliggande framtid där samhällsutvecklingen lett till en djupgående fascism, ett samhälle präglad av rädsla och segregation där delar av befolkningen fösts ihop i övervakade inhägnader och fråntagits sina medborgerliga rättigheter. Boken som kom ut 2017, blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk.

Dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, som tidigare ofta har dramatiserat berättelser ur ett historiskt perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Genom en förstärkning och förlängning av samhällsutvecklingen hoppas hon kunna åskådliggöra nutiden. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se framåt?

– “De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse!säger Farnaz Arbabi.

DE KOMMER ATT DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR:
En samproduktion mellan Unga Klara och Uppsala stadsteater.
Urpremiär 15 oktober 2020 på Unga Klara.
Premiär 8 januari 2021 på Uppsala stadsteater.
Fritt efter Johannes Anyurus roman med samma titel.
Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi

Medverkande: Bashkim Neziraj, Ellen Nyman, Lancelot Ncube, Nina Rashid, Rita Lemivaara, Robin Keller , Sepideh Khodarahmi (praktikant från HSM)

/Africanent.se